
20 Mayıs Dünya Arı Günü
20 Mayıs Dünya Arı Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda oybirliği ile kabul edilmiştir. 20 Mayıs tarihi “Dünya Arı Günü” olarak ilan edilmiştir.
Amaç, küresel gıda tedariki sorunlarının çözülmesine ve gelişmekte olan ülkelerde açlığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca arıları ve diğer tozlayıcıları korumaya yönelik önlemleri güçlendirmektir.
Tozlayıcıların önemi, karşılaştıkları tehditler ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıları çok önemlidir. Bu konuda farkındalık yaratmak için tüm ülkelerde bu bilinçle duyarlılık gösterilmektedir.
Arılar ve kelebekler, yarasalar ve sinek kuşları gibi diğer tozlayıcılar, insan faaliyetlerinden dolayı daha fazla tehdit altındadır.
Bununla birlikte tozlaşma, ekosistemlerimizin hayatta kalması için temel bir süreçtir. Dünyadaki yabani çiçekli bitki türlerinin yaklaşık% 90’ı tozlaşma ile üremektedir. Dünyadaki gıda mahsullerinin% 75’inden fazlası ve küresel tarım arazisinin% 35’iyle birlikte, tamamen veya en azından kısmen hayvanların tozlaşmasına bağlıdır. Tozlayıcılar yalnızca gıda güvenliğine doğrudan katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği korumanın anahtarıdır.
Arıları Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
Son COVID-19 salgınının, arıcılık sektörü üzerinde üretimi, pazarı ve sonuç olarak arıcıların geçim kaynaklarını etkileyen yadsınamaz bir etkisi olmuştur. Dünya Arı Günü, arı üretimine ve arıcıların geçim kaynaklarını desteklemek ve kaliteli ürünler sunmak için benimsedikleri iyi uygulamalara odaklanmıştır.
Dünya bu günü çok önemsemektedir. Dünyaca ünlü aktörler, şarkıcılar, şefler ve medya profesyonelleri #WorldBeeDay’i kutlamak için arılar ve arıcılıkla ilgili şiirler kaydettiler. Bazıları arıların davranışlarının gezegenimizdeki insanların davranışlarını nasıl sıklıkla yansıttığını hatırlattı.
Mevcut türlerin yok olma oranları, insan etkileri nedeniyle normalden 100 ila 1.000 kat daha yüksektir. Omurgasız tozlayıcıların, özellikle arılar ve kelebeklerin yaklaşık yüzde 35’i ve yarasalar gibi omurgalı tozlayıcıların yaklaşık yüzde 17’si küresel olarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Bu eğilim devam ederse, meyveler, kabuklu yemişler ve birçok sebze mahsulü gibi besleyici mahsuller, pirinç, mısır ve patates gibi temel mahsullerin yerini giderek daha fazla alacak ve sonunda dengesiz bir beslenme ile sonuçlanacaktır.
Bireysel Olarak Neler Yapabiliriz?
- yılın farklı zamanlarında çiçek açan çeşitli yerli bitkilerin ekilmesi;
- yerel çiftçilerden ham bal satın almak;
- sürdürülebilir tarım uygulamalarından ürünler satın almak;
- bahçelerimizde böcek ilaçlarından, mantar ilaçlarından veya herbisitlerden kaçınmak;
- mümkün olduğunda yabani arı kolonilerinin korunması;
- dışarıda bir su kabı bırakarak arı suyu çeşmesi yapmak;
- orman ekosistemlerinin sürdürülmesine yardımcı olmak;
Arıcılar Neler Yapabilir?
- Arılar için zararlı ilaç kullanımını azaltmak;
- Mahsulleri olabildiğince çeşitlendirmek ve / veya tarlanın etrafına çekici mahsuller dikmek;
- Çitler oluşturularak kovanlara zarar gelmesi önlemek.
Kaynak : Dünya Arı Günü Nedir? Amacı ve Arıların Korunması İçin Yapılabilecekler Nelerdir? (nkfu.com)

