Biliyor musunuz?,  Doğanın Enleri

ALARM VEREN NEHİRLER

Dünyanın farklı bölgelerinde çevrelerine hayat veren pek çok nehir kirlilik ve kuraklık yüzünden yok olma tehlikesi yaşıyor.

Murray-Darling – Avustralya

Dünyanın en kurak kıtası olan Avustralya’nın bir numaralı su kaynağı Murray-Darling nehri tehdit altında. Su israfı ve kuraklıkla birlikte nehirdeki yaşam koşulları da tamamen değişmiş. Tarım alanlarını sulayan, balıkçılık yapılan ve içme suyu kaynağı olarak kullanılan havza, her geçen gün yerini verimsiz kurak ve derin çatlaklarla dolu boş bir alana bırakıyor.

Murray-Darling nehrindeki kuraklık nehir yatağına yakın bir bölgede yaşayan Aborjinleri de etkiliyor. Suyun kirlenmesi azalması ve tuzlanması 3-4 yıl öncesine kadar içme suyunu nehirden sağlayan Aborjinleri susuz bırakmış. Binlerce yıldır yaptıkları balıkçılığı sürdürmeleri ise artık mümkün değil. Tek limitleri, hükümetin kuraklıgın önlenmesi ve nehir yatağının güçlendirilmesi için ayırdığı 13 milyar dolarlık kaynak.

Zambezi Nehri – Zambiya

Zambezi – Viktorya Şelalesi

Zambiya’da doğup Angola’yı geçtikten sonra Mozambik’te Hint Okyanusu ile buluşan 3,500 km uzunluğunda bir nehir. Saniyede 7,000 metreküp akış hacmiyle dünyanın sayılı nehirlerinden. Ne yazık ki bu görkemli nehir de kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Viktorya Şelalesi Zambezi nehri boyunca oluşan çok sayıda şelale içerisinde en ünlüsü. Şelalenin muhteşem görüntüsü pek çok turisti çekiyor. Gerek turist yoğunluğu gerekse selalenin etrafında ve nehir kıyısında artan yerleşim bu doğa harikasını tehdit eder boyutta.

Sarı Nehir ve Yangtze – Çin

Çin ciddi bir su krizi ile karşı karşıya. 300 milyon kişi içilebilir suya ulaşamıyor. Hükümet Yangtze, Sarı Nehir ve Huaihe gibi ana su kaynaklarını temizlemek için büyük harcamalar yapıyor. Ülkenin ikinci büyük nehri olan Sarı Nehir kirlilik nedeniyle yüzülemez ve su kaynağı olarak kullanılamaz durumda.

Sarı Nehir

Dünyanın üçüncü, Çin’in en uzun nehri Yangtze de kirlilik sorunuyla karşı karşıya. Nehrin orta ve aşağı kesimleri nemli, yağışlı iklimiyle Çin’in gelişmiş sanayi ve tarım bölgelerinden biri. Çin’in doğu bölgesini batı bölgesine bağlayan Yangtze su taşımacılığının da atardamarı. Uzmanlara göre, nehrin kirlilik nedenleri arasında endüstriyel atıklar, kanalizasyon suları, tarımsal kirlilik ve teknelerin atıkları rol oynuyor. Yangze bu haliyle geçtiği 186 şehrin içme suyu kaynaklarını da tehdit ediyor.

Nil Nehri – Mısır

6 bin 700 kilometreyle dünyanın en uzun nehri olan Nil, 7 ülkeden geçiyor. Misir, 1929 yılında imzalanan antlaşma uyarınca Nil sularının büyük bir bölümünü kullanma hakkına sahip. Ancak Mısır’a Nil’in suyu artık yetmiyor. Çölden tarım alanına dönüştürülen bazı bölgelerin yüzde 15’i artık kullanılamaz durumda. Yeraltı sularının yükselmesi ve suyun tuzlu olması tarımı engelliyor. Akdeniz’e akan Nil sularının azalması, deniz seviyesinin düşmesine neden oluyor. Bu da sulamayı iyice güçleştiriyor. Diğer bir sorun da su kirliliği. 20 milyon nüfuslu Kahire’nin atıkları ne yazık ki nehre akıyor.

Sıra son damlaya gelmeden…

Su sorununa çözüm gezegenimizle beraber yaşamayı kabul ettiğimizde bulunmuş olacak. Kaynakların sonsuz olmadığını, evlerde, tarımsal sulamada ve sanayideki su tüketimini bu sekilde sonsuza kadar sürdüremeyeceğimiz gerçeğini görmemiz gerekiyor. Gezegenimizin sınırlarının farkına vardığımızda gelecek hepimiz için daha iyi olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.