Biliyor musunuz?

Arılar hakkındaki bilmediklerimiz

En çalışkan hayvanlardan olan arıların nüfusu, son yıllarda tarım alanlarında kullanılan kontrolsüz ilaçlama nedeniyle oldukça azaldı. Hayvanlar aleminde bizim yiyebileceğimiz bir gıda maddesini üreten, yediğimiz ve yaşamamız için gereken birçok bitkinin üremesine yardımcı olan arıların yol olması bizim de felaketimiz olacaktır.

Hayvanlar aleminde varlıkları ile insanlığın hayatını kolaylaştıran ve zenginleştiren arıların yardımımıza ihtiyacı var.

İşte size arıların ne kadar muhteşem canlılar olduğuna dair 10 bilgi:

1. Biz yokken arılar vardı

Bilinen ilk arı fosili 100 milyon yıl, ilk insan fosili ise 300 bin yıl öncesine ait. Yani biz yokken arılar vardı.

2. Bizi tanıyorlar

Avustralyalı araştırmacılar, özellikle bal arılarının insan yüzlerini ayırt edebildiğini keşfetmiştir.

3. En çalışkan hayvan

Bir arı hayatı boyunca bir çay kaşığının 12’de 1’i kadar bal üretiyor. Bir kiloluk bir balın yapılabilmesi için, arıların dört milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamaları gerekiyor.

Bal arıları kovandaki bir adet peteği doldurabilmek için yaklaşık 100 milyon kadar çiçeğin nektarını emerler. Bu süre zarfında ise yaklaşık olarak 90 ila 100.000 km kadar kanat çırpmış olurlar.

Toplayıcı arılar iki kilo bal üretebilmek için toplam olarak Dünya ve Ay arasındaki mesafeye eşit bir yol kat ediyorlar.

4. Çok geniş bir aile

Arıların yaklaşık olarak 20.000 farklı türü vardır.

5. Dans ediyorlar ve konuşuyorlar

Arılar aralarında çeşitli ritmik hareketler ile iletişim kurarlar. Bilim adamları tarafından bu hareketlere arıların dansı denilmektedir.

Arılar hareketleri ve “dansları” gibi, vızıltılarını da bilgiyi iletmek için kullanırlar.

Bu güne kadar arılarla ilgili 11 farklı ses tanımlanmış ve bu seslerden bazıları belirli faaliyetlerle ilişkilendirilebilmiştir.

Tehlikeli durumlarda arılar, tehlikeyi haber vermek için daha yüksek sesle vızıldarlar.

Kraliçe arılar çok zengin çeşitlilikte seslere sahiptirler.

6. Çok hızlılar…

Bal arıları kanatlarını aklınızın alamayacağı kadar hızlı çırpıyorlar. Bir bal arısı saniyede 230 defa kanat çırpıyor. Duyduğunuz “vızzz” sesi de işte bu hızla çırpılan kanatlardan çıkıyor.  

7. Sadece dişi arılar sokar

Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…

8. Koku arıların işi

Bal arılarının 170 koku alıcısı bulunuyor. Bu sayede sizin kokusunu dahi alamadığınız çiçeklerden o lezzetli balları üretiyorlar.

9. Birbirlerini nasıl ayırt ediyorlar?

Tabii ki kokuları ile… Her bir bal arısı kolonisi kendine has bir kokuya sahip ve arılar kendi kolonilerini bu sayede bulabiliyorlar. Arılar koku aracılığı ile birbirini tanıyabilir ve farklı türlerini ayır edebilirler.

10. İnsanlara en yakın böcek: Arılar…

Çünkü arılar insanların yiyebilecekleri bir gıda üreten tek böcek türü…

11. Ne iş olursa yaparım

İşçi arılar kovandaki bütün işleri üstlenmişlerdir ve büyüdükleri hücreden çıktıkları andan itibaren gelişimleri ile orantılı olarak kovan içindeki görevleri de değişir. İşçi arılar yaşamları boyunca kovan içindeki her türlü işle ilgilenmiş olurlar.

12. Yazın çalış, kışın ye

Arılar kış aylarında kovanlarından çıkmaz ve yaz boyunca biriktirdikleri balı yiyerek yaşamlarına devam eder; kraliçe arıyı ve kendilerini sıcak tutmak için sıkı bir küme oluştururlar.

13. Aslında 5 gözlüler

Bal arılarının 6 bacağı var. 2 bileşik gözleri başlarının yanında; 3 tekil gözleri ise başlarının üzerinde. Bunun yanında 2 çift kanatları, bir nektar keseleri ve bir de mideleri var.

Tekil gözlerinin her biri binlerce ufak üniteden oluşur. Bileşik göz, ana arıda 3.000 adet, işçi arıda 4.000 adet, erkek arıda ise 8.000 adetten daha fazla tekil gözün birleşmesinden meydana geliyor.

14. Navigasyon kullanıyorlar

Alman bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda, arıların yönlerini bulabilmek için bir tür haritadan yararlandıklarını göstermiştir. Yani arılar doğadaki birtakım işaretleri akıllarında tutarak hedeflerine ulaşabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.