Biliyor musunuz?,  Eğitim

Ay Tutulması

Doğanın en ilgi çekici gök olaylarından biridir ay tutulması. Dünya’nın ve Ay’ın konumu ile ilgilidir. Dünya’nın uydusu niteliğinde bulunan Ay yılda iki kez tutulma olayı gerçekleştirir.

Dünya etrafını 27,7 günde dönmeyi tamamlayan Ay, bazı günlerde Dünya’nın ardında kalır. Bu sürede Güneş ışınlarından da mahrum kalan Ay, Dünya’nın gölgesinde kalır. Bu olay çerçevesinde Ay’ın karanlıkta kalması sonucunda Ay tutulması gerçekleşmektedir. Tutulma zamanında Ay tamamen görünmez değildir, kırmızı nokta şeklinde yeryüzünün bazı yerlerinden görünebilmektedir.

Bilindiği üzere Ay’ın birçok evresi vardır ve Ay tutulması olayı da dolunay şeklinde iken olmaktadır. Ay’ın tutulma süresi yaklaşık bir saat kadardır. Şimdiye kadar olan Ay tutulmalarında en kısa süre ise 40 dakika olarak hesaplanmıştır.  Dünya’nın gölgesinin Ay üzerine tam olarak düşmediği zamanlarda ise kısmi Ay tutulması olayı yaşanmaktadır.

Ay Tutulması Nedir?

Ay’ın dolunay dönemine denk gelen ve Dünya çevresinde turlarken Dünya’nın gölgesinde kalması olayına Ay tutulması denmektedir. Gölge altında kalıp, Güneş ışığını alamayan Ay’ın parlamadığı zamanlarda tutulması gerçekleşir. Saatte yaklaşık 3500 km hızla hareket eden Ay’ın tutulma olayı 1 saat kadar sürmektedir.

Ay tutulması Güneş ve Dünya’nın farklı konumları doğrultusunda üç farklı türde oluşmaktadır. Bunlar; tam tutulma, kısmi tutulma ve gölgeli Ay tutulmalarıdır. Bu gök olayı gök bilimcilerin ilgisini fazlasıyla çekerken, astroloji alanı ile ilgili olan kişileri de yakından ilgilendirmektedir. Ay’ın, Güneş’e ve Dünya’ya olan konumunun burçları da yakından ilgilendirmesinden dolayı Ay tutulması pek çok kişi için önemli olaylardan biridir.

Ay Tutulması

Ay Tutulması Nasıl Gerçekleşir?

Dünya’nın etrafında dönerken, Dünya’nın yörüngesine takılan Ay’ın, Güneş’ten gelen ışınları alamaması sonucunda Ay tutulması gerçekleşir. Güneş’ten aldığı ışık sayesinde parlaklık kazanan Ay’ın bu gök olayı çerçevesinde parlaklığını kaybetmesi insanların ilginç bir gök olayına şahit olmalarına neden olmaktadır.

Genel anlamda Dünya kendi yörüngesinde ve Güneş’in etrafında dönüşünü tamamlarken Güneş ve Ay’ın arasında kalması durumu Ay tutulması olayının temel nedenidir. Tutulmanın olabilmesi için üç önemli kürenin eşit hizada yer almaları gerekmektedir. Herhangi bir kürenin farklı bir hizada konumlanmış olması Ay tutulması olayının gerçekleşmemesine neden olur.

Ay Tutulması Türleri Nelerdir?

Ay tutulmasının 3 farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan biri olan yarı gölgeli tutulmada, Ay Dünya’nın yarı gölge pozisyonundan geçtiği için tam tutulma olayı gerçekleşemez. Yeryüzünden rahatlıkla izlenebilme imkanı sağladığı içinde akademik düzeyde gözlem gerçekleştirilebilir.

Parçalı ay tutulması; Ay’ın bir kısmının Dünya’nın gölgesinde kalması sonrasında gerçekleşir. Bu tutulma şekli çıplak gözle çok rahat izlenebilir.

Tam Ay tutulmasında ise Ay Dünya’nın tam gölgesinde kalır. Yüzü insanlara dönük olan Ay’ın, tutulma anında kırmızı renge bürünmesi insanlar tarafından kolaylıkla izlenebilir. Tam tutulma olayı aynı zamanda yeryüzünün atmosferi hakkında bilgi sahibi olmayı da sağlayan bir olaydır. Tutulma sürecinde Ay’ın yüzeyi yer atmosferi için iyi bir ayna niteliğindedir.

Kaynak : www.bilgihanem.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.