
Bahçelerde ve Balkonlarda Yaza Hazırlık
Yaza hazırlık yapmak için erken diyorsanız bir daha düşünün. Uzun ve soğuk kış günlerinin ardından hepimiz güneşi, sıcağı, mis gibi kokan havayı özledik. Uzun ve soğuk günlerin kasvetini bile üzerimizden atmak zorken geçtiğimiz sene üzerimize kabus gibi çöken ve halen devam eden pandemi ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle özlediğimiz doğa yürüyüşleri, pikniklerden mahrum kalıyoruz. Ancak doğa ne olursa olsun yoluna devam ediyor. Bahar geldi, yaz yaklaşıyor. Günler uzamaya güneş daha da ısıtmaya başladı. Uzun süredir ihmal ettiğiniz bahçenizde ve balkonunuzda yaza hazırlık çalışmalarınızda neler yapmanız gerekiyor. Yaza hazırlık yaparken neler yapmalıyız, hadi bir bakalım.
Pandemi nedeniyle dışarı çıkamadığımız günlerde toprakla, çiçek ekimi ve bakımı ile uğraşarak üzerimize çöken olumsuz duygulardan kurtulabiliriz. Peki hangi çiçekler ilkbaharda ekilmelidir? Hangi çiçeğin bakımı nasıl yapılmalıdır? Hangi çiçek çok yıllık hangisi çiçek tek yıllık? Bahçe ve balkon tasarımında hangi çiçekler kullanılmalıdır? Bunun için kendinize bir plan yapabilirsiniz.
İster küçük bi balkona sahip olun ister evinizin bahçesi olsun siz istedikten sonra mekanınızı çiçek bahçesine çevirebilirsiniz. Öncelikle mekanınızın büyüklüğüne, bulunduğunuz iklime, toprak yapısına göre çiçek seçimi yapmalısınız.
Olağanüstü Ortancalar
Büyük bir bahçeniz varsa kenarlara ortanca dikebilirsiniz. diğer çalı süs bitkilerine oranla çok daha dayanıklı olan ortancanın yaklaşık 80 çeşidi bulunur. Ortacanın hem görüntüsü hem de kokusu büyüleyicidir. Kısmen gölgelik yerleri seven ortancayı eğer balkonda saksıda yetiştirmek istiyorsanız yazın sık sık sulamalısınız ancak su içinde kalmaktan hoşlanmaz ve hemen solabilir.
Sanılanın aksine mavi renkli ortanca yoktur. Pembe renkli olan çiçek, PH değeri yaklaşık 4.5 olan asitli toprakta kökleri aliminyumu emer ve çiçekleri mavi olur. Çiçekleri beyaz olanda ise renk değişmi olmaz.

Büyük yapraklı Fransız ortancaları ve sarmaşık ortancaları çiçekleri bir önceki yıl şekillendiği için yaşlı dalları çiçek açtıktan sonra sökebilirsiniz. “Sonsuz yaz” çeşidi ise yazın bolca budanmaktan rahatsız olmaz. Aksine; bitkiler yeniden büyür ve göz alıcı parlaklıkta çiçek açar.
Baharın Habercisi Lale ve Sümbüller
İlkbaharın habercisi lale ve sümbül soğanı ne zaman ekilmelidir? Soğanlı bitkilerden lale ve sümbüller daha kış soğukları devam ederken topraktan yapraklarını çıkarır. Eylül’den Aralık’a kadar soğanlarını ekebileceğiniz lale ve sümbüller mart ve nisan aylarında çiçek açmaya başlarlar. Sümbüller küçük saksılarda tek başına büyüseler de laleler ile birlikte 15-20cm aralıklarla ve çeşitli renklerde ektiğiniz zaman size bir gökkuşağı sunarlar. Bahçede ağaçları çevresine ekilen laleler muazzam bir görüntü yaratır.

Bakımı oldukça kolay olan lale ve sümbülleri çiçek ve yaprakları solduktan sonra soğanlarını topraktan çıkarıp havasız kalmayacak bir şekilde kapta bekletirseniz bir sonraki sene yine dikime hazır olacaktır.
Çiçeklerin Kraliçesi Gül
Her bir çiçeğin ayrı bir güzelliği, kokusu ve görüntüsü olsa da herkesin hemfikir olduğu bir konu vardır ki o da çiçeklerinin kraliçesinin gül olduğudur. Aşkın, sevginin, masumiyetin dili olan güllerin her birinin çeşidinin kokusu, şekli ve rengi bambaşkadır.

Bahçede veya balkonda yetiştirmek için uygun bir bitkidir. Düzenli bakım ile uzun yıllar size muhteşem çiçeklerini sunabilir.
Soğuğa dayanıklı olmakla beraber dondan korunması gerekir. Yeni gül dikecekseniz sonbaharda dikmeniz daha uygun olur. Güneşli ve esintili yerlerden hoşlanan güller düzenli budandıkça daha da güçlenecektir. Dondan etkilenen dallar tomurcuklara çok yakın olmayacak şekilde budayın. Mevsimde bir kez çiçeklenen sarmaşık güller kesilmemelidir. Daha fazla çiçekli olan ve melez güllerin zayıf sürgünleri kesilebilir.
Bahçenizin Gizli Güzellikleri
Orman gülü, leylak ve altın çanağı gibi çiçekli ağaçlar ilkbaharda ilk çiçeklenen ağaçlardandır. Bahçenizin ormansı bir görünüm vererek gizliliğini sağlar. Bakımları oldukça kolay olan bu süs ağaçlarının düzenli budanması sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için idealdir.

Kelebek çalısı Mart ayında 20cm. budanmalıdır. Budandıktan sonra yeni sürgünler çok daha sağlıklı büyüyecektir. Leylak ve altın çanağı gibi ağaçsı bitkiler çiçek açtıktan sonra kesilmelidir.

Orman gülleri ise çiçek verdikten sonra doğrudan yeni gonca verdiği için kesilmemesi yerinde olur. Ancak yaşlıysa budanabilir, budandıktan sonra gelecek yaz çiçek vermeyecektir.

Bazı bitkiler bizim gözümüze hoş görünse de birbirinden hoşlanmayabilir. Ayrıca bitkilerin yer, su, ışık ve besin ihtiyaçları birbirinden farklı olan bitkileri bir araya dikmek nafile uğraşmaktır. İstekleri aynı olan bitkiler hem birlikte daha iyi gelişir hem de bahçenize, balkonunuza güzellik katar.
Örneğin; beyaz yaz papatyaları ile solucan otları ve mavi hezeran, süvari mahmuzu çiçekleri çan çiçekleri ile çok güzel kombin oluşturur.




Hatta bu komşu bitkiler ile şifalı bitkiler bölümü bile oluşturabilirsiniz. Kekikle geyikotu, veya adaçayı ile mercanköşk aynı saksıda yetişebilir.




İster büyük bir bahçeniz ister küçük bir balkonunuz olsun bulabildiğiniz her türlü saksı ve kaba çiçek, sebze, aromatik bitki veya kaktüs dikin. Doğanın ve topağı iyileştirici ve rahatlatıcı günü hissedeceksiniz. Ellerinizle diktiğiniz tohum ve fidelerin boy attığını görünce içiniz huzurla dolacak.
