Biliyor musunuz?,  Gezilecek Yerler

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK CENNETİ: YELLOWSTONE

Dünyanın ilk ulusal parkı olan Amerika’daki Yellowstone’u görmek ister misiniz? İşte gayzerleri ve barındırdığı türlerin çeşitliliğiyle bilinen Yellowstone harikası!

Dünya Mirası

Dünya tarihinin ilk ulusal parkı olan Yellowstone, Amerika’nın üç eyaletinin kesiştiği bir noktada yer almaktadır. Pek çok açıdan özel olan bu park; 1872 yılında başkan Ulysses S. Grant döneminde, dünyanın ilk ulusal parkı ilan edilmiştir. Barındırdığı büyük gayzerlerin yanı sıra, kuşlar, balıklar, memeliler ve sürüngenlerin yüzlerce türüne ev sahipliği yapmaktadır. Dünyadaki sıcak su kaynaklarının yarısı burada bulunur, park 1978’de Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir ve neredeyse dokuz bin km2’ye yayılan geniş bir alanı kaplamaktadır.

Deprem Gölü

Yellowstone içindeki en ünlü gayzer; ki bu aynı zamanda dünyada da en bilinen gayzerdir, Old Faithful Gayzeri’dir. Bu doğa harikası parkta her yıl insanlar tarafından hissedilemeyen binlerce küçük deprem meydana gelir. Yellowstone tarihinde, 6 ve üzerindeki depremler de yer alır. 1959’da parkın kuzey batı siniri dışında meydana gelen 7.5 ölçeğindeki büyük deprem de bunlardan biridir. Bu deprem, büyük bir toprak kaymasını tetikleyerek Hebgen Gölü’ndeki barajın bir kısmının yıkılmansa sebep olmuştur ve kayan toprakların bu gölü bölmesiyle Deprem Gölü olarak bilinen yeni bir gölü oluşturmuştur.

Yellowstone parkı, 2 bine yakın ağaç türü ve damarlı bitki türünün doğal yaşam alanıdır. Yerel olmayan 200’e yakın tür ise dışarıdan gelen türlerdir.

Biyoçeşitliliğin cennetlerinden biri olan Yellowstone’da, tanımlanmış düzinelerce çiçekli bitki yaşar ve bu çiçekler mayıs ile eylül arasında açarlar. Yellowstone Kum Minesi ise sadece Yellowstone’da bulunan, nadir çiçek türlerinden biridir.

Kavakları Kurtarmak

Yellowstone’daki çıralı çam ağacı türleri, Montana’daki parazit istilasının wanı sıra, mantardan da etkilenmiştir. Titrek kavak ve söğüt en yaygın yaprak döken ağaç türleridir. 20. yüzyılın başlarından itibaren kavak sayılarında bir düşüş gözlemlenmekteydi ancak bilim adamları elklerin otladığı yasam alanlarını değiştirecek olan kurtları yeniden doğaya salabilmek icin kavakları kurtarma çalışmaları gerçekleştirdi.

Kaynak: BBC Dünya Raporu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.