Biliyor musunuz?

BUZULLARIN EFENDİSİNE TEHDİT

Buzullar her gün eriyorsa bize ne? Acaba doğal yaşam alanı bu buzlar olan beyaz dev, yani kutup ayısı da ayni fikirde midir?

Beyaz Uyum

Kutup ayısı diğer adlarıyla beyaz ayı ya da deniz ayısı; elbette küresel Isınma sonucu kaybedilen buzullardan en çok etkilenen canlı türüdür. Bilimsel adı Ursus maritimus olan ve ayıgiller (Ursidae) familyasından gelen kutup ayısı, kuzey kutup bölgesinin buzulları üzerinde yaşamaktadır. Beyaz ayı, yeryüzünde karada yaşayan en büyük etoburdur. Yaşadığı çevreye gerek onu soğuktan koruyan kalın kürkü, gerekse buzlar üzerinde kamu sağlayan beyaz rengi ile çok iyi uyum sağlamıştır. Karada, denizde, buzda ve su içinde rahatlıkla avlanabilir.

Balıklar ve Foklar Kutup ayısının en önemli besin kaynağı; baliklar ve foklardır. Yiyecek bulamadığı dönemler olduğunda ise yüzen buz parçaları üzerinde kilometrelerce uzaklara yiyecek aramaya gidebilir. Fok balıklarının buzullar üzerindeki soluk alma deliklerinde av için pusuya yatar. Saatte 40 kilometre yapabilen ve bir günde 100 kilometre yüzebilen bir doğa gücüdür.

Tartışmasız Hükümdar

Kutup ayıları kış bitiminde avlanmaya çıkarlar. Hayatta kalabilmeleri için en önemli dönem bu mevsimdir. Fok yavrularını buzlar üstünde bulduğu an, en mutlu anıdır. Foku bu kadar sevmesinin nedeni ise avının yağlı etidir. Bu besin kaynağıyla isisini artıran yağ tabakasını güçlendirmeye çalışır. Kısaca kutup ayıları kuzey kutup bölgesinin tartışmasız efendisidir. Bu 800 kg’lik kas, tüy ve yağ yığını, dünyanın en büyük etoburu olarak hükümdarlığını sürdürmektedir.

Yaşam Alanı Daralıyor

Havaların ısınması ve buzların erimesi, insan faaliyetleri ve sera gazlarının etkisi gezegenin başka yerlerine oranla kutup ayısının yaşam alanı olan bu bölgede civa miktarını iki kat hızlı arttırmıştır. Ve binlerce yılı boyunca donmuş buzlar, kendisini yaşatacak şeyin ağır ağır erimesine tanıklık etmektedir. Kutup ayısı için bu durum bir felakettir. Nispeten daha sıcak kışlar, erken ilkbaharlar durumu kötüleştirirken, buzullar, yani av sahaları da yavaş yavaş küçülmektedir.

Buzul Yoksa Beyaz Ayı da Yok

Bir kez daha biyolojik çeşitlilik içindeki tüm türlerin yaşamlarının birbirine bağlı olduğunu hatırlama vakti. Çünkü buzullar olmazsa fok da olmaz. Fok olmazsa yağ da olmaz. Dolayısıyla ayı için gıda da olmaz. Böylece kutup ayısı zayıflayacak ve kesinlikle ölecektir. Bazı araştırmalara göre kutup ayısının soyu 100 sene sonra tamamen yok olmuş olacak. Büyük Kuzey’de yaşanan bu dramda kurtulan yoktur. Ne ayı ne de insanoğlu.

“Aklı Başında İnsan”

Kuzey Kutbu, görünmez bir kirlilik ve aşırı ısınma tehlikesiyle karşı karşıya. Bugünden itibaren onu kurtarmak, ayıların ve burada yaşayanların varlığını sürdürmesini sağlamak acil bir görev. Yarın, acaba yeni doğmuş bir beyaz ayının inanılmaz görüntülerini hala filme çekebilecek miyiz? Her gün yaptıklarınızın sonuçları, gezegenin öteki ucunda ortaya çıkıyor. Dünyaya bir süpermarket ya da bir depo muamelesi yapmayı bırakmak zorundayız. Çünkü gezegenimiz sadece bizim evimizdir. Kendi kendimize “homo sapiens” ismini verdik. Homo sapiens “aklı başında, aklını kullanan insan” demektir. Öyleyse dünyamızın canlı kalabilmesi için harekete geçip küresel olarak hareket etme zamanıdır. Unutmayın ki insan ne doğadan üstündür, ne de aşağıdır. Bizler sadece doğanın parçasıyız,

Bilinçlendirme Çalışmaları

Bölgede gönüllüler tarafından Eskimo halkına ekolojik dersler verilip bilinçlendirme oluşturulmaya çalışılıyor. Çünkü eskimo çocukları, başka yerlerden gelen zehri miras aldılar. Başkalarının hatalarını anlamak ve onları tekrarlamamak için kendi öz atıklarını incelemeyi öğrenmek zorundalar. Eğer neden bunu durdurmak gerektiğini anlarsanız, otomatik olarak durursunuz. Komşunuza şunu yapmayın, çünkü onu yaparsanız hasta olur. Siz de hasta olursunuz, komşularınızın komşuları da hasta olur. Yandaki şehirdekiler de hasta olur. Hatta bütün ülkedekiler hasta olur. Yani ben durursam siz de durursunuz. Herkes durur. İşte çözüm bu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.