Çekirdekten yetiştirdiklerimiz

Çekirdekten Limon Yetiştirme

Turunçgiller ailesinden olan limon mutfağın aranılan sosu, sofralarımızın tamamlayıcısıdır. Anavatanı Hindistan olduğu ve dünyaya buradan yayıldığı düşünülmektedir. Avrupa’nın güneyi, özellikle Türkiye, İspanya ve Portekizde çok yetiştirilir. Limon ilaç ve kozmetik sektöründe oldukça sık kullanılan bir her derde deva bir meyvedir.

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür. Halk dilinde suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir. Tüm turunçgiller gibi limon ağaçları da en iyi, bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı ya da killi tınlı topraklarda yetiştirilir.

Çekirdekten yetişen limon fidanı - Doğanın Takvimi
Limon fidanı

Evde süs bitkisi olarak da çokça yetiştirilen limon ev ortamına da uyum saglar. Limon ağaçlarının gelişmesi 12 derece sıcaklıkta başlar. Ortalama 23 derece, limonun en hızlı geliştiği sıcaklıktır. 37-39 dereceden sonra limon ağacının gelişmesi durur. Soğuk ya da sıcak esen rüzgârlar limon ağaçlarını kötü yönde etkiler.

Ticari tarımda limon ağacı, turunç anaçlarına istenen limon çeşitlerinin aşılanmasıyla çoğaltılmaktadır. Ancak limon meyvesinin çekirdeklerinden de kolaylıkla büyüyebilen bir doğaya sahiptir.

Böyle mucize bir meyveyi siz de evinizde kolayca yetiştirebilirsiniz. Yetiştirmek için birçok yöntem olmakla birlikte siz evinizde limon çekirdeklerini kolaylıkla çimlendirebilir ve büyütebilirsiniz. Çimlendirmek için de iki farklı yöntemi aşağıda anlattık. Dilediğinizi uygulayabilirsiniz.

Burada size mutfakta kullandığınız limonların çekirdeğinden nasıl kolayca yetiştirebileceğinizi ayrıntılı olarak anlatacağız.

Salata veya yemeklerde kullandığınız limonu sıkarken çıkan çekirdekleri bir tabak içine ayırın. Biriktirdiğiniz çekirdekleri dilerseniz hemen dikebilirsiniz ancak dış kabuğunun sert olmasından dolayı hepsi çimlenmeyebilir ve çürüyebilir.

Limon çekirdekleri - Doğanın Takvimi
Limon çekirdekleri

Çekirdekleri suda bekletin

Çimlendirip dikmek istediğinizde çekirdekleri bir bardak su içinde bir kaç gün bekletmeniz çekirdekleriniz kuruysa yumuşamasına ve çekirdeğin üzerindeki kaygan tabakanın çıkarak kabuklarının kolay ayrılmasına yardımcı olur.

Meyve çekirdekleri - Doğanın Takvimi
Meyve çekirdekleri

Kabuklarını ayırın

Yumuşayan çekirdeklere bir bıçak yardımıyla küçük bir kesik atarak dış kabuklarını kolayca ayırabilirsiniz. Kabuklarını nazikçe ayırdığınızda içinden çıkan kahverengi zarını da ayırabilir veya bu şekilde çimlendirebilirsiniz.

Ayırdığınız çekirdekleri bir kağıt havlu üzerine alıp sprey su ile iyice ıslatın. Kağıt havluyu katlayarak kapatın ve kilitli bir poşetin içine koyun. Yaklaşık 15 gün sonra köklendiklerini görebilirsiniz.

Köklenmiş limon çekirdekleri - Doğanın Takvimi
Köklenmiş limon çekirdekleri

Köklenen limon çekirdeklerini saksılara dikerek bu şekilde iyice büyütebilir ve daha sonra bahçenize dikebilirsiniz. Köklenen çekirdekler 5-10 gün içinde filizlenmeye başlayacaktır.

Çimlenen limon çekirdekleri - Doğanın Takvimi
Çimlenen limon çekirdeklerini dikin
Limon filizleri - Doğanın Takvimi
Limon filizleri

Limon fidesi uygun iklim ve toprak koşulları sağlandığında 5 yılda yaklaşık 150cm olacaktır.

Limon fidanı - Doğanın Takvimi
Limon fidanı

Detaylı anlatım için videolarımızı izleyebilirsiniz.

Çekirdekten limon yetiştirme

Fotoğrafların hepsi kendi büyüttüğümüz fide ve fidanlardır.

Farklı bir çimlendirme şekli olarak birkaç gün suda bekletip daha sonra direkt toprağa dikebilirsiniz. Aşağıda 10 Şubat’da ektiğimiz limon çekirdeklerinin mayıs ayında filizlenmeye başladıklarını görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.