
Çekirdekten Nar Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Havaların soğumasıyla birlikte, şifa kaynağı olan narın bol bol tüketilmesi gerekiyor.
Narın kansere karşı koruyucu olması, cildi güzelleştirmesi gibi onlarca faydası bulunuyor. Narın faydalarını öğrenmek için buradan bakabilirsiniz.
Peki narı çekirdeklerinden büyütebilir miyiz? Nar çekirdekleri nasıl çimlenir? Büyüyen fidanlar meyve verir mi? Hepsini yazılarımızda bulabilirsiniz.
Nar ülkemizde yıllardır yetiştirilen çok sevilen ve kışın çokça tüketilen geleneksel bir meyvedir. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde nar yetiştirilir.
Nasıl iklim ister?
Nar meyvesi pek çok iklim koşullarında sorunsuz yetişebilen bir meyvedir. Narı yetiştireceğiniz yerde yazların uzun ve sıcak, kışların ılık ve yağışlı olması uygundur. Nar, ülkemizin iklimi daha serin geçen İç Anadolu gibi bölgelerinde Mayısta, biraz daha sıcak geçen (Akdeniz gibi) bölgelerinde ise Nisanda çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme haziran ayına kadar sürmektedir.
Nar Yetiştirme
Nar meyvesi odun çeliği, yeşil çelik veya tohumla çoğaltılabilir. Tohumlar, dinlenme istemeden kolaylıkla çimlenebilir fakat elde edilen bitkiler ticari yetiştiricilikte kullanılamaz.
Bu tür çimlendirilerek büyütülen narı süs bitkisi olarak kullanabileceğiniz gibi toprağa dikip aşılayabilirsiniz. Böylelikle nar meyvesi elde edebilirsiniz.
Nar fidanları sonbaharda yaprak dökümünden başlayarak kış ayları boyunca ve erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçmeyen bölgelerde sonbahar dikimi daha uygundur.
Çekirdekten Yetiştirme

Çekirdeklerin ayrılıp kuruttuktan sonra uygun bir saksıya ekebilirsiniz. Yaklaşık 1 ay sonra küçük filizler görünmeye başlayacaktır.
Nar çekirdeklerini diktik bekliyoruz. (15.10.2019)




İyice büyüyen filizler ayrı ayrı küçük saksılara dikilebilir, boyu 10cm civarına ulaştığında daha büyük bir saksıya dikebilirsiniz.

Siz de yediğiniz narların çekirdeklerini büyütüp nar ağaçları elde edebilirsiniz. Nar yetiştirme konusunda daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.