çekirdekten yetiştirdiğimiz portakal filizleri
Çekirdekten yetiştirdiklerimiz,  Ekme-Budama-Aşılama

Çekirdekten Yetiştirilen Meyve Ağaçları

Çekirdekten Yetiştirebileceğiniz 10 Meyve Ağacı

Yaz kış meyve yemeyi sevmeyen yoktur herhalde. Peki severek tükettiğimiz bu vitamin dolu meyvelerin çekirdeklerini neden çöpe atarız? İşte o çöpe atılan çekirdeklerin nasıl büyüyüp ağaç olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz.

Meyveleri yiyoruz ancak dalından koparıp yemenin zevkine inanın doyum olmaz. Hele ki bu ağaçları kendiniz yetiştirdiyseniz dünyanın en değerli şeyidir dalında yaprağını, çiçeğini ve meyvesini görmek. 

Avokado yetiştirme
Avokado Çekirdek Filizi

Özellikle yazın yediğimiz meyvelerin çekirdeklerini maalesef hepimiz çöpe atarız, onların hepsinin birer ağaç tohumu olduğunu bilmeden. Oysaki hepsi birer ağaç olmak için sevgi dolu parmaklar, biraz toprak ve su ister. 

Avokado çekirdekten yetiştirme
Avokado Fidanı

Dünya’da ormanların ve doğal alanların hızla yok olduğunu düşünürsek ne kadar ağaç diksek çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini bir nebze olsun belki düzeltebiliriz.

Avokado yetiştirme
Defne Fidanı

“Nasıl yapacağım?”, “Benim elimden gelmez.”, “Daha önce çiçek bile ekmedim.” diyenlerdenseniz aşağıdaki yazımızı okuyarak aslında ne kadar kolay olduğunu görebilirsiniz. Evinizdeki saksıda bile kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bu minik meyve ağaçlarını çok seveceksiniz.

Çoğu meyve ağacının çekirdekten yetiştiğini öncelikle belirtelim. Özellikle yaz kış severek tükettiğimiz meyvelerin hepsi meyvelerinin içindeki çekirdeklerden kolayca yetişir. Doğa bunu çoğu zaman tek başına yapar. Olgunlaşmış meyveler dalından toplanmadı ise zamanla çürür ve toprağa düşer. Meyvenin etli tarafı toprağa karışırken çekirdeği de elverişli şartlar sağlandığında meyve filizi olarak dünyaya gözlerini açar.

Öncelikle belirtelim, meyve ağacı yetiştirmek için birçok yöntem kullanılır. Genellikle aşılama, çelikle yetiştirme gibi yöntemler daha sıklıkla kullanılır. Çıkan fidanların aşısız ve yabani olma ihtimalinden dolayı çekirdekten yetiştirmek tarımda çok tercih edilmeyen bir yöntemdir. Ancak çekirdekten büyüdüğünü görmek tarifisiz bir keyiftir.

Meyveleri sert ve yumuşak çekirdekli olarak ikiye ayırırsak ne zaman ve nasıl filizlendiklerini daha kolay anlatabiliriz. 

çekirdekten portakal yetiştirme
Portakal Fidanı

Sert Çekirdekli Meyveler;

Sert kabukları nedeniyle toprağa ektiğinizde hemen büyümeyecektir. Bu çekirdeklerin sert kabuklarını nazikçe kırarak içindeki tohumu zedelemeden çıkarmanız gerekmektedir. Özellikle yaz meyvelerinde olan sert kabukluların hemen filizlenebilmesi için içindeki tohumu bir kaç hafta su içinde buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir. Bu işlem tohuma kış ayında olduğunu zannetmesini sağlayacaktır. Filizlenmeye başlayınca ev içinde güneş alan bir pencere kenarındaki saksıya dikebilirsiniz.

Erik;

Sert kabuklu bir meyve olmasına rağmen erik çeşitleri genellikle kolay yetişebilmektedir. Meyvesini yediğiniz özellikle yeşil eriğin çekirdeğini toprağa attığınızda ertesi sene ilkbaharda filizlendiğini görebilirsiniz:) 

Şeftali;

Sert kabuğunu kırarak içindeki tohumu saksıya diktiğinizde ilkbaharda filizlenmeye başlayacaktır. Daha detaylı şeftali yetiştiriliciği hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.

çekirdekten kayısı yetiştirme
Soldaki şeftali, sağdaki kayısı filizi

Vişne;

Zor yetişen bir meyvedir. Eğer bu meyveyi çok seviyorsanız sık sık denemeniz gerekmektedir. Sert kabuğunu kırarak içindeki tohumu su içinde buzdolabında bekletebilir veya direkt saksıya dikebilirsiniz. 

Kiraz;

Vişne gibi zor yetişir. Sürekli denemek gerekir.

Kayısı; Erik gibi kolay yetişen bir meyvedir.

Yumuşak Çekirdekli Meyveler;

Elma;

Yumuşak kabuklu meyvelerden olan elmaları yetiştirmek erik kadar kolaydır. Aldığınız elmaları

Armut;

Özellikle doğal bir armutun çekirdeğini dikerseniz ilkbaharda filizlendiğini görebilirsiniz.

Malta Eriği;

Yumuşak çekirdekli meyveler kategorisinde olan Malta Eriği veya Yeni Dünya kolaylıkla filizlenen meyve ağaçları arasındadır.

Portakal;

Narenciye grubundan olan portakal da çekirdeklerinde kolaylıkla yetiştirilebilecek, evde veya balkonda büyüyebilecek bir ağaçtır.

çekirdekten portakal yetiştirme
Portakal Filizleri

Mandalina;

Genellikle yerken çekirdeksiz olanı tercih ettiğimiz mandalinanın çekirdekli olanını satın alırsanız sizin de minik mandalina ağaçlarınız olabilir.

Limon:

Evde minicik fincanlarda bile kolaylıkla yetişebilecek bir meyve olan limon ağacını ister evin içinde ister balkonunuz veya terasınızda büyütebilirsiniz.

Önemli:

Çekirdeklerini topladığınız meyvelerin doğal ve organik olması ektiğiniz çekirdeklerin hepsinin filizlenmesine ve meyve fidanının daha sağlıklı olmasına neden olacaktır. Konvansiyonel tarım ile üretilen meyvelerin çekirdekleri maalesef hibrit olmakta ve filizlenmemektedir.

Unutmamamak gerekir ki çekirdekten yetiştirdiğiniz meyve fidanlarınızı yeterince büyüdüğünde aşılamanız gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.