Haberler

Çöp İthalatı İle İlgili Güzel Haber

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatı kotasını %80’den %50’ye düşürdü. Bu güzel gelişmeyle birlikte Avrupa’nın plastik çöplüğüne dönen Türkiye’ye yurtdışından giren plastik atıkların miktarında düşüş olacağını umuyoruz.

Bu kararın alınmasında  “Türkiye Çöplük Olmasın” diyerek Greenpeace’e imza veren 115 bin kişinin etkisi var. Mayıs’ın ortasında başlanılan imza kampanyası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na #ÇöplükOlmasın etiketiyle binlerce tweet atıldı. Bu talebi elbette görmezden gelemediler ve atık ithalatının kotası düşürüldü.

Bunu birlikte başardık! 

Evet, alınan karar tam istediğimiz gibi değil ama birlikte istersek nasıl güçlü mücadele edebileceğimizin ispatı. 2019’da aktif olarak başladığımız plastik atık ithalatına karşı mücadelemizde bu zamana kadar neler mi yaptık?

  • Nisan 2019’da Greenpeace Güneydoğu Asya’nın hazırladığı plastik atık ithalatı raporunu yayınlandık. Bu raporda Türkiye’nin dünyanın plastik atık rotası olduğuna dikkat çektik.
  • İzmir Kemalpaşa’da doğaya terk edilmiş plastik atık balyalarını tespit ettik ve sorumlular hakkında dava açtık. Suç duyurumuz kabul edildi; söz konusu şirketin işlediği çevre suçu nedeniyle yargılanmasına karar verildi.
  • Eurostat verilerinden derlediğimiz raporda Türkiye’nin Avrupa’dan ithal ettiği plastik atıkların son 15 yılda 173 kat arttığına dair sonuçları kamuoyuyla paylaştık.
  • Haziran 2020’de Adana’da benzer şekilde doğaya atılmış olarak bulunan plastik atıklar dünya basınında yer aldı, BBC’de haber oldu. Aynı görüntüleri biz de paylaştık ve plastik atık ithalatına dur dedik.
  • İmza kampanyamız 115 bin kişiye ulaştı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na #ÇöplükOlmasın etiketiyle binlerce tweet atıldı.

#SıfırAtık bir gelecek için plastik atık ithalatı tamamen yasaklanmalı. Plastik kirliliğiyle mücadelede Türkiye önce kendi atığını değerlendiren bir ülke olmalı. Biz bunun tamamen yasaklanması için mücadeleye devam ediyoruz. Biliyoruz ki karar alıcılar da talebimize sessiz kalamayacaklar. Ancak şimdilik %80’den %50’ye düşürülen bu kota haberini birlikte elde ettiğimiz güzel bir başarı gibi kutlayalım. Çünkü bu oran bile binlerce ton plastik atığın Türkiye’ye girişini önlediğimiz anlamına geliyor.

Şimdi biraz nefes alalım. Yarın, dünden daha güçlü şekilde kaldığımız yerden devam edeceğiz… 

Unutmayalım, umut varsa gelecek de var.

Greenpeace Akdeniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.