Doğanın Enleri,  Gezilecek Yerler

Doğanın Sanat Eserleri

Dünyanın kimi yerleri var ki doğanın sanat anlayışına hayran kalmamak elde değildir. Nasıl oluştuğu hakkında uzun süre araştırmalara konu olan bu olağanüstü yerleri sizin için derledik. Doğanın insanları şaşırtmak için fazla sihir kullandığı, gerçekliğin sınırlarını zorlayan 10 harika yer. 

1. Zhangye, Çin

Zhangye, Çin

Çin‘deki bu milyonlarca yılda oluştuğu düşünülen kumtaşı şekilleri o kadar ilginç ve güzel ki, sanki devasa bir el bu alanda ebru sanatı çalışması yapmış gibi. 2011 yılında bir ulusal parka dönüştürülen Zhangye Danxia, Çin turizminin en gözde yerlerinden biri. Zhangye’deki bu kayalıklar rengarenk görüntüsü ile görenleri büyülemeye devam ediyor.

2. Retba Gölü, Senegal

Retba Gölü, Senegal

Retba gölü, diğer adı Lac Rose olan senegalde bulunan bir göldür. İsmini göl suyunun pembe oluşundan almıştır. Gölün pembe olmasının nedeni içinde bulunan Dunaliella Salina adındaki su yosunudur. Aynı zamanda bakteri çeşidi olan bu yosun, güneş ışığıyla beraber pembe pigmentler üretmektedir. Gölün rengi kurak iklimlerde daha fazla belirginleşir. Göl aynı zamanda yüksek oranda tuz içermesiyle de bilinir. Yaklaşık olarak %40 neme sahiptir. Dünya mirasları arasında yer alan Retba Gölü, her gün yüzlerce turisti ağırlar.

3. Taş Ağaç Ormanı ( Stone Forest), Yunnan, Çin

Taş Ağaç Ormanı, Yunnan, Çin

Çin’in Yunnan eyaletinin Kunming şehrinde bulunan, yukarıdan bakıldığında bir ormanı andırsa da görenleri şaşırtan, ağaç bilenleri itiraza sürükleyen bu orman taşlardan oluşmaktadır. Dünyanın doğal harikalarından biri olan ormanda ağaçlar yerine sivri taşlar var.

4. Lapland (Laponya), Finlandiya

Lapland, Finlandiya

Finlandiya’nın kuzeyinde yer alan Lapland(laponya) ülkenin en büyük bölgesidir. Kuzey ışıkları, ren geyikleri ve husky köpekleri ile ile tanınır. Kuzey ışıkları başta olmak üzere sunduğu kar manzaraları, gece yarısı güneşi gibi doğa olayları sizi kendine bağlayacak güzelliktedir.

5. Socotra, Yemen

Socotra, Yemen

Oluşumu ve şekillenmesi ile adından sıkça söz ettiren ve farklı yaşam alanlarıyla gündeme gelmeyi başaran garip ve bir o kadar da ilginç bir ada . Uzmanlar yaklaşık 7 milyon yıl önce Afrika kıtasından koparak meydana geldiğini öne sürse de bunun hakkında kesin bir bilgi yok. Adanın gizemi ve bünyesinde barındırdığı bitki türleri, şifalı otları turistlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Dünya’nın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz tür hayvan ve bitkiler bu adada yaşam sürüyor. Adanın en ilginç olan yanı ise yukarıdan bakıldığında tam bir mantarı andırması ve yakından bakıldığında da bir uzay gemisini andıran görüntüsüdür. Fil bacağına benzeyen çöl gülleri ise adanın bir başka ilgi çekici yanı. Ejderha kanı olarak adlandırılan ağaç türünün ise ürettiği kırmızı sıvı sayesinde tüm hastalıklara şifa olduğu söylenmektedir.

6. Cehennem Kapısı, Derweze, Türkmenistan

Cehennem Kapısı, Derweze, Türkmenistan

Karakum Çölü’nde yer alan Cehennem Kapısı, diğer bir adıyla Darvaza Çukuru 1967 yılında doğalgaz sondajının çökmesi sonucu meydana gelmiş ve bu kazada birçok işçi hayatını kaybetmiştir. Yaklaşık 50 yıldır sönmeden yanmaya devam eden, ülkenin %70’ini kaplayan çölde yer alan Cehennem Kapısı, kapatılamıyor ve kapatılsa bile birikecek olan doğalgazın patlama riski olabileceği söyleniyor.

7. Buz Mağarası, Skatrafell, İzlanda

Gerçekliğine inanamayacağınız güzellikteki bu mağara Skaftafell Milli Parkı İzlanda’da görülmesi gereken bir yer. Yaklaşık 500 kilometrekarelik park, 1967 yılında kurulmuş ve ziyaretçilerin eğlenmesi için çarpıcı bir flora ve faunaya ev sahipliği yapmaktadır. Parkta en sevilen aktivite , bölgesel olarak ünlü İzlandalı Dağ Kılavuzları ile buzul yürüyüşleri yapmak. Bir buzulun üzerine basmak ve çatlaklarına derinlemesine bakmak binlerce insan için derin bir deneyimdir, bu nedenle buzul yürüyüşleri Skaftafell’deki en popüler etkinliklerden biridir.

8. Salar De Uyuni Gölü, Bolivya

Yeryüzündeki en ilginç göllerden birisi, üzerinde yürüyenler, araçlar görmek mümkün. Salar de Uyuni, 10.582 km² alanıyla Dünya’nın en büyük tuz göllerinden biri. Bolivya ‘nın güneybatısında, 3.653 m yükseklikte bulunur ve Titikaka Gölü ile beraber Altiplano Platosu’nun tabiat açısından doruk noktası olarak kabul edilir.

9. Roraima Dağı, Venezuela

Roraima Dağı, Venezuela

Sanki bulut denizin ortasındaki bir gemisi gibi duran Roraima Dağı, Güney Amerika’daki Pakaraima tepui yayla zincirinin en yükseğidir. 31 kilometrelik zirve alanı, 400 metre yükselen uçurumları ile oldukça ilginç ve gizemli bir oluşumdur.

10. Grinell Dağı, Montana

Grinell Dağı, Montana

Her açıdan çekilen fotoğrafı mükemmel olan Grinnell Dağı, ABD’deki Montana eyaletinde bulunan Glacier Ulusal Parkı’nın kalbinde yer alan bir zirvedir. Parkın Many Glacier bölgesinde, Continental Divide’nin hemen doğusunda yer alan tepe, Swiftcurrent Buzulu tarafından kuzeybatıya ve güneyde Grinnell Buzulu tarafından kuşatılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.