Biliyor musunuz?,  Haberler

Yıldızlar ve Özellikleri ⭐

Yıldızlar insanoğlu için uzun süre yol gösterici olarak kullanılmıştır. evreni tanımaya yardımcı olmak için yüzyıllar boyunca takip ettiğimiz yıldızlar hava karardığında seyrine doyulmaz bir tabloya dönüşür. Huzurlu hissettirir bizi mesafe tanımadan. Işık saçarak gecemizi güzelleştirir .

Yıldız nedir, nasıl oluşmuştur ve neden ışık saçar? Yıldızlar bize ne kadar uzaktadır? Neden kayarlar ve en çok merak ettiğimiz gökyüzünde kaç tane yıldız vardır ? Hadi hep birlikte yıldızlar ile ilgili bilgi yolculuğuna çıkalım.

Yıldız Nedir ?

Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, gökyüzünde ufacık görünse de, uzayda ve karanlıkta ışığı yansıtan plazmalara yıldız denir. Sıcaklıkları 3000 ºC ile 50000 ºC arasında değişen yıldızlar vardır. Örneğin Güneş; yüzey sıcaklığı yaklaşık 6000 ºC sıcaklıkta olan beyaz renkli bir yıldızdır. Yıldızların türleri yani tayfları ise oldukça geniştir. Genel olarak O, B, A, F, G, K ve M harfleriyle sembolize edilirler. 

Yıldızların Genel Özellikleri

Yıldızlar sıcaklık, kütle ve büyüklükleri bakımından çok çeşitlidirler. Yıldızların renkleri de sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En yüksek sıcaklıktaki yıldızın rengi mavidüşük sıcaklıktaki yıldızın rengi ise kırmızıdır. Yıldızların anakol, beyaz cüceler, siyah cüceler, nötron yıldızları, devler, süper devler, pulsarlar ve karadelikler olmak üzere birçok çeşidi vardır. Gökyüzünde Nebula denilen yıldız toplulukları bulunur. Bu topluluklardan yaklaşık 2 milyon tane olduğu düşünülmektedir. Bu topluluklardan biri de hepimizin bildiği ve bizim güneş sistemimizin de içinde bulunduğu Samanyolu‘dur.

Yıldızların Büyüklüğü

Yıldızlar bizden çok uzak oldukları için gökyüzünde bir nokta gibi görünmektedir. Bu nedenle gerçek büyüklüklerini tespit etmek çok oldukça zordur. Bilim adamları eskiden bu konuda hiçbir fikir üretemezken, teleskoplar üzerinde geliştirilen bir yöntem sayesinde artık yıldızların büyüklükleri hakkında bir bilgiye ulaşılabiliyor. Örneğin; Betelgeuse yıldızının çapının 600.000.000 kilometre, Antares yıldızının çapının 625.000.000 kilometre olduğu biliniyor. Bunlar dev yıldız grubuna giriyor. Buna karşılık çapı 25.000 kilometre olan cüce yıldızlara da rastlanabilmektedir.

Yıldızların Yapısı

Yıldızların parlaklığı yapısına göre değişiklik gösterir. Birinci derece parlak olan 20 yıldız, daha az parlak olan 65 yıldız bulunur. Parlaklık azaldıkça yıldız sayısı artar. İnsan gözü altıncı dereceden olan yıldızları görebilmektedir.  Yapılan araştırmalarda yıldızlarda çeşitli madenlerin bulunduğu anlaşılmıştır. Genç yıldızların sıcaklıkları çok fazladır ve yapılarında bulunan madenler gaz haline geçmiştir. Bu gazlar zaman içerisinde soğuyarak sıvı hale gelir. Daha sonra da katı hale dönüşmektedir. Sıcaklıkları düşen, gaz halden katı hale geçen bir yıldızın bu dönüşümü milyonlarca hatta milyarlar yıl sürebilmektedir.

Yıldızların Ömrü

Yıldızların da ömrü vardır ve bu ömür yıldızın çekirdeğinin ömrü ile doğru orantılıdır. Çekirdeği tükenen yıldızlar patlamaktadır. Kütlesine göre kara delik, cüce yıldız ya da nötron yıldızına dönüşürler. Bu dönüşüm yeni yıldızların doğuşuna sebebiyet verdiğinden yıldızların tamamen yok olduğunu söylemek doğru değildir. Bu döngü bu şekilde devam eder.

Yıldızın parlamasının temel nedeni çekirdeğinde meydana gelen füzyon ile birlikte açığa çıkan enerjinin yıldızın içinden geçtikten sonra dışına çıkmasıdır. Güneş de orta büyüklükte bir yıldızdır. Yıldızlar zamanla tükenirler ve ısı, ışık göndermez hale gelirler. Yıldızların ömrü kütlelerine bağlıdır. Kütlesi çok olan yıldız az olan yıldıza oranla daha kısa süre yaşayacaktır.

Ancak yıldızların ömürleri en kısası dahi milyonlarca yıldan hesaplanmaktadır. Güneş’in de zamanla tükeneceği ve ısı ile ışık göndermeyeceği bilinmektedir. Bu sebeple Dünya’nın da sonunun geleceği öngörülmektedir. Ancak Güneş’in kendi kaynağının tükenmesi milyonlarca yıl sonra gerçekleşecektir. Güneş’in ömrünün yaklaşık olarak 10 milyar yıl olduğu düşünülmektedir.

Yıldızların Ömrü

Yıldız Kayması

İnsanlık tarihinin en anlam yüklenen olayıdır. Hemen dilekler tutulur ve umutları çoğaltır. Yıldız kayması aslında bir meteor yağmurudur. Meteorlar Dünya’nın çekim alanlarına girerek atmosferde sürtünme oluştururlar. Bu sürtünmeden dolayı çok fazla ısınma gerçekleşir ve meteorun yanmasına sebep olur. Dünya’nın çekim alanına giren bu meteorlar aslında kuyruklu yıldız parçaları olup, ısınmadan dolayı yanarken ışık saçarlar.

Yıldızlar Hakkında Genel Bilgiler

  • Dünya’ya en yakın olan yıldız, Dünya’nın hayat kaynağı Güneş’tir.
  • Dünya’dan çıplak gözle yaklaşık 6 milyon yıldız görülebilir.
  • Dünya’dan görülen en parlak yıldızının adı Sirius yıldızı olarak bilinmektedir.
  • Yıldızların parlaklıkları kadir kelimesi ile ifade edilmektedir. Kadri büyük olan yıldız daha az parlak iken kadri küçük olan yıldız daha parlaktır.
  • Her gün 250 milyondan fazla yıldızın doğduğu tahmin ediliyor.
  • Büyük yıldızlar enerjilerini daha çabuk tüketmektedir. Bu nedenle küçük boyutlu yıldızlardan daha önce ölürler
  • Yıldızlar patlarken çok fazla ışık meydana getirirler.
  • Yıldızların ışıkları sabit ve güçlüdür. Ancak ışıkları gezegenimize ulaşırken atmosfere takılırlar ve atmosferi geçerken doğa olayları ile karşılaşırlar. Bu sayede biz onları titriyormuş gibi görürüz.

Yıldızlar hakkında ilginç bilgiler

  • Takımyıldızı olan Aquila yıldızı 400 trilyon bira yapmak için yeterli alkol içermektedir.
  • En az kütleye sahip olan yıldızlar, en uzun ömürlü yıldız olma özelliğine sahiptirler.
  • Çıplak gözle gece gökyüzünde gördüğünüz her yıldız sadece bizim galaksimizde bulunmaktadır.
  • Her gün evrende yaklaşık 275 milyon yeni yıldız oluşmaktadır.
  • Bilim adamlarına göre güneş 4600 milyon yıl önce ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarakta 10.000 milyon yıl daha güneşimiz olacağını iddia etmişlerdir.
  • Evren toplamda 10 sekstilyona yakın yıldız bulunmaktadır.

Kaynak 1 : https://bilgihanem.com/yildiz-nedir/#yildizlarin-uzakligi

Kaynak 2 : https://www.neoldu.com/yildizlar-hakkinda-ilginc-bilgiler-33859h.htm

İlginizi Çekebilir : 800 Yıl Sonra Gökyüzünde Bir İlk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.