Doğanın Enleri,  Gezilecek Yerler

Dünyanın en önemli yeraltı mucizeleri

Yer altından gelen mucizevi sıcak su kaplıcaları, doğanın bizlere armağanı olarak doğal yollarla şifa dağıtıyor. İçerisinde çeşitli mineraller bulunduran bu sıcak sular, sağlık turizminin en önemli rotalarını oluşturuyor. Yüzyıllardır insanlara şifa veren kaplıcalar, yeryüzünde hem renkli görüntüler oluşturuyor hem de tatili faydalı geçirmenin alternatif yollarını sunuyor.

Yer altı mucizeleri: Dünyanın en önemli kaplıcaları

Sağlık turizminin en etkili ve faydalı adreslerinden olan kaplıcalar, kış aylarında tatil yapmak isteyen gezginler sıkça tercih ediliyor. Gündelik hayatın yoruculuğuna bir mola vermek isteyenler için arındırıcı ve dinlendirici bir etki yaratan kaplıcalar, yüzyıllar boyunca insanların şifa aradığı özel kaynaklar olmuştur. Tarih öncesi çağlardan bugüne birçok milletin gelenek olarak devam ettirdiği kaplıca kültürü, modern çağa uygun olarak dizayn edilmiş tesislerde yaşatılmaya devam ediliyor. Dünyanın en önemli ve renkli kaplıcaları listesini sizler için derledik.

Blue Lagoon- İzlanda

İzlanda’nın önde gelen cazibe merkezlerinden biri olan ödüllü Blue Lagoon’un doğal olarak ısıtılmış sularına dalın.

Yalnızca İzlanda’nın değil dünyanın en ünlü kaplıcalarından biri olan Blue Lagoon, buz ülkesi İzlanda’nın sıcacık kaynaklarından fışkıran doğa harikası yerlerinden birisi. Silika denilen bir maddenin suya rengini vermesiyle “Mavi Lagün” olarak adlandırılan kaplıcanın çeşitli cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Özellikle kaplıcanın dibinde biriken beyaz çamurun cilt için çok daha etkili bir kür olduğu söyleniyor. Bu çamuru, kendiniz toplayabileceğiniz gibi kaplıcanın belirli bölgelerinden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Siyah bazalt lav tarlasının ortasında yer alan bu çarpıcı lagündeki sıcaklık, 35-40 ° C sıcaklıkta ve deniz suyu ile karışan, toz mavisi mineral zengin suları bulunmaktadır. 

Blue Lagoon’dan ayrılırken gölden toplanan beyaz çamur ve göl suyundan elde edilmiş kozmetik ürünleri satın alabilirsiniz.

Grand Prismatic Springs- ABD

Dünyanın ilk milli parkı ünvanını elinde bulunduran Yellowstone Milli Parkı içerisinde bulunan Grand Prismatik Spring,  Amerika’nın pek çok filmde de görünen en görkemli doğal oluşumlarından biridir. Kuzey Amerika’nın en büyük gölü olan Büyük Prizmatik’in kıyısında sıcak su kaynaklarının ortaya çıkardığı termal kaplıcaların, dönem dönem 121 dereceye kadar çıkan su sıcaklığı nedeniyle göl çevresinde çok dikkatli gezinti yapmalısınız. 

Neredeyse 50m derinliğindeki Grand Prismatic, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük ve dünyadaki en büyük üçüncü kaplıcadır. Ancak bu onu dikkat çekici kılan sadece inanılmaz boyutu değil.

Çarpıcı gökkuşağı renkleri ile gerçeküstü görünen, dünya çapında mutlaka görülmesi gereken bir cazibe merkezidir ve Yellowstone ziyaretinin önemli bir noktasını oluşturur. Grand Prismatic, Yellowstone’un en çok fotoğrafı çekilen yeri ve Amerika’nın en eski milli parkını ziyaret etmek için başlıca nedenlerden biridir.

Bir gayzer havzasından diğer gayzer havzasına sisler içerisinde geçiş yapacağınız Yellowstone, “küçük dünya” adının hakkını veriyor.

Banjar- Bali- Endonezya

Banjar’ın kutsal kaplıcaları “Air Panas”, ormanın ortasında, Lovina Plajı’na yakın, güzelce düzenlenmiş bir tropik bahçede bulunur ve üç ortak ve bir özel havuzdan oluşur. Sülfürik su, volkanik kökenlidir ve romatizmal hastalıklardan muzdarip insanlar için ideal olan, 37 derecelik bir sıcaklığa sahiptir.

Kaplıca suyu, sekiz ejderha heykelinin ağızlarından dikdörtgen şekilli üst havuza akıyor. Üst havuzdan su, beş ejderha heykelinin ağzından kare şeklinde olan ve daha düşük bir seviyede yer alan üç havuzun en büyüğüne taşar. Üç adet 4 metrelik ağız ucu, size güçlü ve canlandırıcı bir masaj sunar. Suyun yerden düştüğü, alçak bir taş yapının çevrelediği yerde küçük bir tapınak vardır.

Banjar Köyü’nün tepe bölgelerinde bulunan kaplıca, yerel halk tarafından kutsal kabul ediliyor. Sülfür bakımından çok zengin olan sularının romatizma hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.

Beppu Onsen- Japonya

Dünyanın ikinci, Japonya’nın ise en büyük kaplıcası olan Beppu Onsen, sekiz farklı kaplıcanın bulunduğu bir köyde bulunuyor.

Beppu , Japonya’daki en ünlü kaplıca merkezlerinden biridir. Şehir tarafından kutsanmış sekiz farklı kaplıca, belirli noktalarda 15 dereceye ulaşabilen su sıcaklığı nedeniyle “sekiz cehennem” olarak da bilinir. Bu kaplıcalar, farklı renklerde oluşuyor. İçerisindeki yüksek demir oranı içermesi sebebiyle kırmızı renkte bulunan Kanlı Gölet, bunlardan en dikkat çekeni ve en güzeli olarak biliniyor.

Beppu’yu diğer tatil merkezlerinden ayıran, yalnızca termal suların bolluğu değil, aynı zamanda tadını çıkarabileceğiniz çok çeşitli banyo türleridir. Geleneksel sıcak su banyolarının yanı sıra, Beppu, banyo makinelerinin doğal olarak ısıtılmış kuma gömüldüğü kum banyoları, bir kaplıca buharı ile ısıtılan buhar banyoları ve temel olarak çamurlu sıcak su banyoları olan çamur banyoları sunmaktadır.

Takaragawa Onsen kaplıcası ise bölgenin en saf ve doğal sıcak su kaynağına sahiptir. Kaplıca suyunun sinir bozukluklarına, kas ve eklem rahatsızlıklarına, kan dolaşımı sorunlarına şifa verdiği iddia edilmektedir.


Jae Sorn Kaplıcaları- Tayland

Chae Son Ulusal Park’ı  içerisinde kayaların arasından bulunan Jae Sorn kaplıcaları, 80- 100 derece gibi çok yüksek ve değişken bir sıcaklığa sahiptir. Kaplıcadan yükselen buharın oluşturduğu sisli manzara bölgeyi çok daha gizemli ve mistik bir hale getirmektedir. Kaplıcada sıcak suyun keyfini çıkarırken diğer yandan Tayland’ın kaplıcada yumurta yeme kültürünü de deneyimleyebilirsiniz.

Jigokudani Maymun Parkı- Japonya

Cehennem Vadisi anlamına gelen Jigokudani, karlar arasında buharı tüten ilginç bir bölge. Kaplıcanın ilginçliği karlar arasında olmasından değil cana yakın ve sevimli maymunlara ev sahipliği yapmasından geliyor. Kar maymunları, gündüzleri karlı tepelerden inerek kaplıca havuzunda yüzüyor ve gece olunca ormanın derinliklerinde bulunan yuvalarına dönüyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.