Biliyor musunuz?

“En Vahsi Kim”

Denizlerin en vahşi canlısı kimdir sorusunun cevabı “köpekbalığı” saniyorsanız, çok yanılıyorsunuz!!! Okyanuslardaki yaşamın en büyük düşmanı “insan”… Aşırı avlanmayla neredeyse katliama varan av yöntemleriyle insan… İşte size “en tehlikeli kim?” sorusunun yanıtlarını gizleyen bir öykü!!! Köpekbalıkları; yüzgeçlerine göz dikmiş kaçakçılar ve aşırı avlanma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Oysa çok sevilmeyen bir deniz canlısı olan köpekbalığı Okyanuslardaki hayat için zorunlu. Dünyanın en yaşlı hayvanlarından biri olan Köpekbalığı 450 milyon yıldır okyanuslara hükmediyor. Ezelden beri köpekbalığı insanın en acımasız düşmanı olarak görüldü.

Pasifik Okyanusu’nun Ortasında…

Pasifik Okyanusu’nun tam ortasındaki Malpelo, Kolombiya’ya bağlı bir ada. İnsanlardan uzak bu ada köpekbalıklarının üremek için toplandıkları bir yer. Burası dünyada en fazla köpekbalığının buluştuğu yerlerden biri. 4 bin metre derinliklerde ekosistem bozulmamış halde. Bu büyük yok edici hayvanlar okyanus sularının dengesinin tam merkezinde yer alıyor. Bu hayvanlar, balıkların ve kabukluların sayısını ayarlayıp hasta hayvanlara saldırarak salgınları önlüyorlar. Ayrıca köpekbalıkları yok olursa gıda zincirinde bir çöküş olacak ve birçok tür kaybolacak. Küçük bir örnek: Köpekbalığı kalamar yer. Köpekbalığı yok olursa çok fazla kalamar üreyecektir. Bu kalamarlar da küçük balıkları yemeye başlayacaklar. Bu defa küçük balık yok olacak. Yani balıkçılık yok olacak. Kaynaklar tükenecek. Köpekbalıksız okyanus, okyanus değil. Sadece su haline gelecek. Adanın kendisi Dünya Mirası listesinde. Adada avlanmak yasak. Ama yetkililer her gün kaçak avlanmayla mücadele etmek zorunda.

Malpelo Adası

Balıkçıların çoğunluğu geceleri koruma alana girmeyi deniyor. Yetkililerin tüm önlemlerine rağmen kaçak av bütün vahşetiyle sürüyor. Koruma alanı ilan edilmesine rağmen adanın çevresinde gezen teknelerde katliamın açık izleri görünüyor. Güvertelerdeki ağlarda onlarca ölü köpekbalığı var. Köpekbalıklarının nefes alabilmesi için uyurken bile sürekli yüzmesi gerekir. Özgürlüklerinden yoksun kaldıklarında ise soluk alamayip boğuluyorlar. Kaçak avlanmanın bedeli 3 sene hapis ve para cezası. Bu nedenle kaçak avcılar geceleri burada avlanmayı tercih ediyor ve avlanırken dişi, hamile, yetişkin erkek farkı gözetmiyor. Oysa yetişkin yaştaki balık kaybı büyük bir felaket. Üstelik bu türün üremesi çok düşük oranda. Böyle bir katliamın temelinde köpekbalığı yüzgeçleri kaçakçılığı yatıyor.

Çok Karlı Bir Ticaret

Her yıl dünyada 80 milyon köpekbalığı öldürülüyor. Yöntem genellikle çok vahşi. Buna yüzgeçlerin kesimi deniyor. Yaralı hayvanlar ölmeden önce denize atılıyor. Yüzgeçlerin kilosu 500 Euro ediyor. Köpekbalığı yüzgeci çorbası büyük bir prestij göstergesi. Varlıklı olmanın göstergesi sayılan Asya’da çok tutuluyor. Bugün milyonlarca tüketici okyanusların kralının öldürülmesine son verilmesi için imza veriyor. Bazı köpekbalığı türlerinin sayısı 30 yılda yüzde 95’ten daha fazla azaldı.

BBC Dünya Raporu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.