Biliyor musunuz?

Endonezya’nın Tükenen Tropikal Cenneti

Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da Endonezya yer alır ve burası, 20 bine yakın adadan oluşan bir cumhuriyettir. Üstelik 230 milyon kadar olan nüfusuyla dünyanın “Nüfuslarına göre ülkeler listesinin” en kalabalık dördüncü ülkesidir. Endonezya takımadaları eski yüzyıllardan beri önemli ticaret bölgeleri olarak görülür. Pek çok farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluşan adalar ülkesi, orman ürünlerinde de dünya ülkeleri arasında ikincidir.

Abanoz Ağacı
Abanoz Ağacı Kerestesi

Kerestesi değerli olan abanoz ve hint meşesi ağaçları, kauçuk ormanlarından elde edilen kauçuk ve kina ağacı kabuklarından elde edilen kinin ülkede en çok üretilen ve satışı yapılan orman ürünleridir. Ormanlar ise devlet kontrolündedir. Ancak ormanların ülke ekonomisinde böylesine önemli bir yeri olan Endonezya’nın her bölgesinde manzara bu kadar da iç açıcı değil.

Borneo Türlerini Kurtarma Savaşı

Borneo Adası

Endonezya, Malezya ve Brunei’ye yayılan Borneo Adası: dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. Tüm dünyada Borneo olarak bilinen ada: Endonezya’da Kalimantan olarak adlandırılır. Dünyanın en büyük yeraltı nehir koridoru da bu adadadır.

Borneo pek çok bölgeye göre biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin bir faunaya sahiptir. Ada 3 bine yakın ağaç türü ve 15 bin kadar çiçek türünü barındırır ve 220’nin üzerinde kara memelisi ile 420 çeşit kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Tek Doğal Yaşam Alanı

Çok sayıda yerel bitki ve hayvan türünün evrimleşme merkezi olarak görülen Borneo’nun günümüzde en büyük sorunu ise ormansızlaştırmadır. Borneo yağmur ormanları gezegende Borneo orangutanının geriye kalan tek doğal yaşam alanı olup, aynı zamanda da Asya fili, Sumatra gergedanı, Dayak meyve yarasası ve Borneo leoparı da burayı yaşam alanı edinmiştir.

Palmiyeler, Yağmur Ormanlarına Karşı

Adanın büyük bölümü bir zamanlar geniş yağmur ormanları ile kaplıyken bu araziler ormansızlaştırma sebebiyle günden günde azalmıştır. Hurma meyvesinin ağacı herkesin yakından bildiği palmiye ağaçlarıdır. Çok çeşitli türleri olan ve hemen hemen hiç dalları bulunmayan palmiye ağaçları Borneo ekonomisi için oldukça önemli. Palmiye ağaçları dikilen araziler eşsiz Borneo yağmur ormanları açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü hurma yağı elde etmek için gittikçe yayılan palmiye ağacı dikimleri yağmur ormanlarını yok ediyor.

Önce Yangın, Sonra Kesim

1997 ve 98 yıllannda hasat amacıyla ormanları temizlemek icin bögede yaşayanlar tarafından çıkartılan yangınlarla büyük bölümü yok edilen yağmur ormanları şimdi de palmiye ağacı dikimleri için kesiliyor. Borneo da ormansızlaştırma bu hızla devam ederse tüm yağmur ormanı ve barındırdığı türler yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kalacak ve 15 yıl icinde Endonezya’da kesecek ağac kalmayacak. Hurma yağı olarak bilinen “palm oil” ise, günümüzde dünyada en çok tüketilen yağ oldu.

Kaynak: BBC Dünya Raporu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.