Ekme-Budama-Aşılama

Güllerin Dikimi, Budaması, Bakımı

Güller Ne Zaman Ekilmeli?

Ekim ayı gül ekme için uygun zamandır. Ancak kışın çok soğuk geçtiği sert iklimli bölgelerde baharda, havanın ısınmasına göre mart ya da nisan aylarında ekmek daha doğru olur. Böylelikle güller her ne kadar takip eden yaz aylarında pek fazla gelişmeseler de onları don tehlikesinden kurtarmış olursunuz.

Hokka gülleri farklıdır. Bu bitkiler saksıda yetiştirilmiş oldukları için kış hariç her mevsimde ekilebilirler. Elim için ideal hava ılık, kuru ve parçalı bulutlu havalardır.

Okka Gülü

Özellikle şimşir, lavanta veya hezaren çiçeği, çalı papatyası ve orta boylu çalıların yanında güller daha iyi gelişir.

Eğer ekim yapacağınız yerde daha önce de gül var idiyse, önce toprağı değiştirmelisiniz. Çünkü güller topraktaki belli başlı mineralleri emerler. Ayrıca toprağın 60cm. derinliğe kadar bellenmiş olması gerekir.

Ekeceğiniz tür okka gülü değilse, ekimden önce köklerini en az 12 saat suda bekletmelisiniz. Kökleri biraz kısaltın ki kesilen yerlerden hemen yeni emici kökler çıksın. Güz ekimlerinde sürgünleri budamak gerekmez. Ama bahar ekimlerinde bodur ve polyanta güllerden güçlü olanları 4-5, zayıf olanları ise 2-4 aşıya kadar budayın. Baston ve çardak güllerin budama işinde bunda iki misli aşı bırakın.

Polante Gülü

Kökle gövdenin birleştiği nokta yaklaşık 5cm. toprağın altında kalmalıdır. Toprağı humusla zenginleştirmelisiniz.

Kökleri deliğin için eşit şekilde yayın. Sonra deliği toprakla doldurun, iyice bastırın ve bolca sulayın. Can suyunun bolca verilmesi önemlidir.

Her gül ekiminden sonra gövdenin dibine 20cm. kadar toprak kümeleyin. Bu işlem bitkinin ilk zamanlarını atlatmasına yardımcı olur.

Güllerin Budanması

Bahar mevsiminde polyanta tipi sarılgan güller iyice budanmalıdır.

Budamanın 5 Altın Kuralı

  1. Öncelikle donmuş, ölmüş veya hastalıklı sürgünleri sağlıklı kısımlarına kadar kesmelisiniz.
  2. Bir sürgüne kadar geriden keserseniz, daha güçlü ve uzun filiz verir.
  3. Kalın sürgünleri daha derinden budayın. Çünkü ince sürgünlere kıyasla daha güçlü ve fazla filiz verirler.
  4. Uzun saplı çiçekler istiyorsanız ki polyanta güllerde bu tercih edilir, sürgünleri derinden kesin.
  5. Yeni sürgünün çıkacağı dışa dönük aşı veya goncaların 1-2 cm üstünden budama yapın. Böylece sürgünün gelişmesi de durmaz. Solmuş çiçekleri kesmeniz, yazın yeni çiçeklerin açılması açısından faydalıdır. Fakat yaban güllerin istisnadır. Çünkü bunların solan çiçekleri güz aylarında güzel kuşburnu meyvelerine dönüşecektir.

Kuşburnu

Gülgiller familyasından olan yabani gül de denilen kuşburnu sağlık açısından adeta bulunmaz bir nimettir. Genellikle kışın bağışıklığı güçlendirmek ve üst solunum hastalıkları gibi birçok hastalığı engellemek amacıyla birçok kez tüketilmektedir. Kuşburnu c vitamini deposu olarak bilinir.  Kuşburnu birçok türde kullanılmaktadır. Kurutulmuşu çay olarak veya meyve olarak iki şekilde de tüketilmektedir.

Kışa Hazırlık

Kışa girerken gülün dallarındaki yaprakları yolun ve dökülmüş olanları yerden alın. Gülün gövdesine 20-30 cm kadar humus, yanmış gübre veya toprak kümeleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.