Haberler

İklim Değişikliği Nedeni İle Grönland’da Buzullar Eriyor

Dünya genelindeki en büyük ikinci buzul kütlesine sahip olan Grönland, şu sıralar tam bir su parkı görüntüsü veriyor!

Kuzey Grönland bölgesinde geçtiğimiz hafta aşırı sıcak hava ile birlikte bölgenin Qaanaaq köyü yakınlarında bulunan deniz buzulları üst katmandan başlayarak erimeye başladı. Danimarka’lı bir iklim araştırmacısı olan Steffen Olsentarafından resmedilen bir görüntü ise iklim değişikliğinin dünya gezegeni üzerinde nasıl etkiler oluşturabildiğini net bir şekilde göstermiş oldu. Olsen tarafından çekilip paylaşılan fotoğraf sosyal medya üzerinden kısa süre içinde binlerce etkileşim aldı. Fotoğrafta erimiş su üzerinden geçen köpek yavrusu takımının görüntüsü yer alıyor.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileriyle Grönland bölgesinde yaşanan sıcaklıkların bir gün içerisinde yaklaşık iki milyar ton buzun erimesine neden olduğu düşünülüyor.

Grönland bölgesindeki buzların nispeten kalın ve dayanıklı olduğunu belirten Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden Ruth Mottram, buzların bu yapısından dolayı üst kısımdan itibaren eriyen buzlardan oluşan su birikintisinin normal buzlarda olduğu gibi çatlaklardan alt kısma geçemediği ve bu nedenle buz üzerinde küçük katmanlar halinde su kütlesinin kaldığını ifade etti. Bu su birikintisinin köpek yavruları için zorlaştırıcı koşullar oluşturamayacağını aktaran Mottram, hızlı bir şekilde sosyal medya üzerinden yayılan fotoğraf hakkında da yorumlarını paylaştı.

Buzul Erimesi Bu Aylarda İlk Kez Görülüyor

Ruth Mottram tarafından yapılan açıklamada normalde de bölgedeki buzlar üzerinde bu şekilde sıcak erime olaylarının yaşandığı, erime başlangıcının genel olarak yaz mevsimi sonunda beklendiğinin ve bu aylarda buzlarda erime olayının daha önce yaşanmamış olmasıyla sıra dışı bir durum olarak görüldüğünün altı çizildi.

Kuzey Grönland bölgesinde yaşanan sıcak hava etkisinin birkaç gün daha sürmesi bekleniyor. Ruth Mottram’a göre küresel sıcaklıkların artış göstermesiyle beraber deniz buzu ile geçirilecek sürenin yıllar geçtikçe daha da azalacağı düşünülüyor.

Muhammed ALTIN

teknogaste

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.