Biliyor musunuz?

Kozmetik Uğruna Geleceğimizi Yok Ediyoruz.

Kullandığımız pek çok kozmetik ve gıda ürünlerindeki bitki yağını palmiyeler sağlıyor. Endonezya’da ormanlar insan ve çevresinin aleyhine bitki yağı elde etmek için yok ediliyor. Yağ palmiyesi denen türden kozmetik sanayinde kullanılan ve tohumlardan çıkarılan yağlar elde ediliyor. Bu yağ türü, genellikle yemeklerde margarin olarak kullanılmaktadır. Hurma yağını en çok kullanan ülkelerin başında ise Çin gelmektedir. Ancak hurma yağının tadının ve kokusunun kötü olduğu söylenmektedir. Ucuz olması sebebiyle margarin sanayinde soya yağının alternatifi olarak kullanılır. Bu sebeple her yıl yüz binlerce ton hurma yağı ithal edilir.

Bugün Endonezya’da plantasyonlara karşı konulamıyor. Çünkü yargı ve hükümetin de desteklediği bir ormansızlaştırma projesi yürürlükte. Yerel halk ise her fırsatta silahsız, güçsüz ve çaresiz olduğunu haykırmaya çalışıyor. Borneo’da uygulanan palmiye dikim çalışmaları; yerel halkın topraklarını da içine alan ekonomik bir hareket.

Hepimizin Parmağı Var

Yüzlerce yıllık milyonlarca ağacın yerine parke, mobilya, kağıt ve hatta tuvalet kağıdı yapılacak yağ palmiyeleri dikildi ve dikilmeye de devam ediliyor. Fransa, bu egzotik ağacı en çok ithal eden ülkelerden biri. Fransa’yı Çin takip ediyor. Aslında bu ağaçtan elde edilen yağın girmediği ülke hemen hemen yok. Endonezya, şimdiden ülkedeki ormanların yüzde 70’ini kaybetti. Her yıl 2 milyon hektar ormanlık alan yok oluyor. Bu ağaçların yerine yağ palmiyeleri dikiliyor. Bu ormansızlaştırma daha da hızlanarak sürecek. Çünkü palmiye yağı arabalarımızda kullanabileceğimiz bir tarımsal yakıt olabilir.

Kabul Edilemez Basınç

Bugünden itibaren Fransız bankalarıyla işbirliği halindeki şirketler tarımsal yakıt için palmiye plantasyonlarının sayısını hızla artırmak istiyor. Gezegenimiz için kabul edilemez bir basınç olabilir. Gıda ihtiyacımızı karşılamak, her gün kullandığımız şampuan, deterjan veya sabun imal etmek için yaklaşık bir yağ palmiyesi gerekir. Ancak yanin belki de 20 yağ palmiyesi gerekecek. Çünkü Avrupa Birliği biyoyakıt kullanımını geliştirme kararı aldı. Ekolojik etkisi bakımından bu durum neredeyse imkansız, ihtiyacın karşılanması için neredeyse gezegendeki bütün toprakların uçakları ya da arabaları hareket ettirmek için yag palmiyeleriyle kaplanması mümkün değil. Bununla birlikte biyoyakıt üretimi çoktan başladı. Çiftçiler tarlalarını giderek daha az gıda tanımına ayırıyorlar. Tarımsal yakıt üretimi süratle artıyor.

Fiyatlarda Patlama

Dünya ölçeğinde bir başka sonuç ise hububat fiyatlarının patlaması oldu. Buğday fiyatı birkaç ayda ikiye katlandı. İnsanların, hayvanların ve çevrenin doğasına aykırı modeller geliştirmeye devam ettikçe, doğa ananın bize karşı açtığı savaşta yenik düşmemiz daha da kaçınılmaz hale gelecek.

Kaynak: BBC Dünya Raporu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.