
Küçük Yeşil Fabrikalar ?
Dünyada sayısını bile tahmin edemediğimiz fabrikalardan bahsediyoruz. Boyutları farklılık gösteren bu fabrikalar sabahın ilk ışıklarıyla çalışmaya başlarlar. Hemen hemen hepsi yeşildir bu fabrikaların. Gün boyu çalışırlar. Bütün dünya için. Senin için, bizim için, dünyada ki herkesin hatta her canlının ihtiyacı vardır bu fabrikanın üretimine.
Evet yeryüzündeki her bir yaprağın içine kurulmuş, canlıları ve dünyayı etkileyen oksijen fabrikalarından bahsediyoruz. 1 mm’nin binde biri kadar olan, kloroplast hücrelerinin fotosentez yapmalarına bağlıdır hayat.
Bu fabrikaların bir sabah üretim yapmadığında neler olabileceğinden bahsedelim . Tek kelime ile ”nefes alamayız” .
Biraz daha detaya girelim ve geçmişe gidelim
17. yüzyılda Jan Baptista van Helmont bitkilerin havadan beslendiklerini keşfetmiş fakat tam anlamıyla nasıl olduğu konusunu çözememiştir.
Günümüz bilim insanlarının adına fotosentez dedikleri bu harika olaydan biraz bahsedelim.
Güneşin ışıkları bir yaprağın yüzeyini aydınlatması ve yaprağın yüzeyinden içeri girmesi ile başlar . Yaprağın üst derisindeki hücreler, yaprağın üstündeki kaygan ve mumlu yüzeyi oluşturur, yüzeyde su birikmez ve güneş ışıkları çok daha iyi yansır . Bir alt katmanda çubuk şeklinde ve yuvarlak hücrelerden oluşan bu katmandaki hücrelerin içinde kloroplast adı verilen torbacıklar vardır. Bu torbacıkların içi yeşil renkli klorofillerle doludur . Bu yüzden de hemen hemen bütün bitkilerin rengi yeşildir. Klorofiller üstten ışığı alır, yaprağın altındaki gözeneklerde havayı alır. Son olarak kökden gelen su bitkilerdeki damarlar ile de yapraktaki tüm hcrelere dağılır. Klorofilin topladığı güneş ışığı enerji olarak kullanılıp, su ve havadaki karbondioksit gazı karbonhidrata dönüştürülür. Karbonhidrat gazı bitkilerin en temel besin maddesidir. Ve bu durum sonrasında üretimin sonucu ortaya çıkar . Oksijen .
Ormanlarda, köylerde, ağacı ve yeşili bol olan yerlerde işte bu yüzden, bu küçük yeşil fabrikalar çok olduğundan bol oksijen vardır. Bütün gün boyunca çalışmaktan yorulmayan işçilerdir yapraklar.
Bu bilgileri aldıktan sonra hiç bir sebep yokken bir yaprağı koparır mısınız artık? Bir dalı kırar mısınız? Orman yangınlarına sessiz kalır mısınız? İhtiyacı olan bir bitkiye su vermez misiniz? Sanmıyorum.
Kim ister ki hayatımızda ki önemi bu kadar büyük ama kendisi küçük olan ” Yeşil Fabrikalar” ı yıkmayı, yakmayı yada yok etmeyi.
Bu küçük yeşil fabrikaların faydası sadece oksijen üretmekle de bitmez. Kimi yapraklar besin olur hayvanlar için . Bu besinler ile tavuklar da beslenir ineklerde. Arılar toplar bal olur. Bunların hepsi bize et,süt bal gibi faydalı besinler olarak geri döner.
Yine bitmez faydaları bu fabrikaların. Yapraklar üzerinde bulunan minicik tüyler ve gözenekler havadaki toz zerreciklerini toplarlar. 1000 metre karelik bir meşe ormanı 3-4 ton tozu havadan silip süpürür. Ve bu tozlar ilk yağacak yağmur ile toprağa karışır. Bu yüzden de ormanlık alanlardaki hava daha temizdir.
Sizde bir fabrika kurmak isterseniz evinizin herhangi bir yerinde bir çiçek yetiştirerek başlayabilirsiniz. Bir küçük yeşil fabrika hayatınızı değiştirebilir.
Yaşasın küçük yeşil fabrikalar.
