
Kurtlar; Sosyal Yırtıcılar

Canidae familyasının en büyük vahşi üyesi olan kurt türünün bilimsel adı; Canis lupus’tur. Bir zamanlar Avrasya ve Kuzey Amerika’da son derece yaygın bir tür olan kurtların sayılarında; yaşam alanlarının tahribatı, şehirleşme, artan insan nüfusu ve yenik düştükleri insan-kurt savaşları nedenleriyle önemli bir düşüş kaydedilmiştir. Kurtlar çekirdek aileler halinde yasayan, sosyal yırtıcılardır. Çekirdek aileler üremek için bir araya gelen ve besin ile üreme haklarını ellerinde tutan bir çift kurttan ve yavrularından oluşur. Bu haklar ebeveynlerden öz yavrularına ya da koruma altına aldıkları baska kurtların yavrularına aktarılır.

Eşlerden biri ölmediği takdirde çiftleşen kurtlar yaşamları boyunca bir arada kalırlar. Eşlerden birinin ölmesi halinde ise, derhal yeni bir çift oluşturulur, Kurtlar bölgelerini, kokularıyla işaretleyerek, saldırarak ve uluyarak diğer sürülerden koruma eğilimi gösterirler. Kurtlar, kısa bir kovalamanın ardından kolayca avlayabildikleri toynaklılarla beslenirler. Kendi yaşam alanları içinde en tepedeki yırtıcılar olan kurtlar için yine bu alanlardaki tek tehlike insanlar ve kaplanlardır.
Kurtların son derece sık ve kalın kış kürkleri vardır. Bu kürklerinin altında ise kısa bir kürk tabakası bulunur ki bu tabaka uzun koruyucu tüylerle kaplıdır. ilkbaharda dökülen bu alt kürk ve koruyucu tüyler; sonbahar döneminde yeniden çıkar. Kurtların kış kürkü soğuğa son derece dayanıklıdır. Kuzey ikliminde yaşayan kurtlar, ağızlarını ve burunlarını arka bacakları arasına alıp yüzlerini kuyruklarıyla örterek -40°C’ye kadar soğukta açık alanlarda kalabilirler.

Genetik Tıkanma
Kurtlar bir zamanlar dünyada en yaygın bulunan memeli türlerindendi. Ancak hızla yayılan kentleşmeye kır kurtları kadar kolay uyum sağlayamadılar. İnsan yerleşimi ve nüfusu arttıkça, kurt türünün nüfusunda düşüş görülmeye başlandı. Kurt popülasyonunun dağılmasıyla birlikte genetik bir tıkanma yaşayan tür, insanlar tarafından küçük alanlarda alıkonulunca üreme imkanı bulamadı. Çünkü kurtlar uzun mesafeler katederek yaşayan türlerdendir. Ancak yine bu nedenle önemli salgın hastalıkların yayılması açısından da önem taşırlar.
Kurtlar Bilinçli Şekilde Yok Edildi

Kurtların insanlar tarafından avlanmasının başlıca sebebi, hayvan çiftliklerine saldırmalarıdır. Bu durum, kurtların koruma altına alınması açısından sıkıntı yaratır. Bir dönem kanada geyiklerini koruma programı çerçevesinde kurtları, köpekleri ve tarımsal alanlara zarar veren bazı diğer türleri yok etme planları gündeme geldi. Ve yüzlerce kurt Yellowstone’da katledildi. Ulusal Park buna son verene kadar kurt katliamı yıllarca sürdü.
Kurtlarla Savaş
Yeryüzündeki dogal yasam alanları üçte bir oranında daralan kurtların büyük bölümü hayvanları yok ettikleri gerekçesiyle hayvancılıkla uğraşılan Avrupa, Meksika, Asya ve Amerika’da zehirlenerek katledilmişlerdir. Kurtlar. 70’lerden bu yana yasal koruma altına alındı ve hayvan çiftliklerine ayrılan arazilerin kullanımı iyileştirilmeye başlandı. Amerika ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde kurtarıldıktan sonra iyileştirilip yeniden doğaya salinan kurtlar da nüfuslarının kritik düzeylerden hassas düzeylere çıkmasını sağladı. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, hayvancılıkla uğraşan insanların kurtlarla savaşı devam etmektedir.
Kaynak: BBC Dünya Raporu
