Haberler

Kuş ‘cehennemi’!

Türkiye’nin Manyas Kuş Cenneti’nden sonra ikinci büyük kuş cenneti olarak nitelendirilen Gala Gölü Milli Parkı’nın çevresi, ülkenin pirinç ambarı İpsala Ovası’nda binlerce dönüm arazideki çeltik anızlarının sorumsuzca yakılması nedeniyle yangın yerine döndü…

Enez DOĞA-DER Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Demiray, Edirne Valiliği, İpsala Kaymakamlığı, İpsala Çeltik Komisyonu ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurarak anızları yakan kişilere cezai işlem uygulanıp uygulanmadığını sorarken, Valiliğe ayrıca bu konuda yayınlanan tebliğin niçin uygulanmadığı sorusunu da yöneltti…

DOĞA-DER Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Demiray, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince bilgilendirilmelerini istedikleri başvurusunda şunlara yer verdi:
“Genellikle İpsala ilçe hudutları içerisinde yaklaşık 200 bin dönüm arazide yapılan çeltik ekiminin biçilmesinden sonra aynı arazide her yıl yaşanan anız yakma eylemleri konusunda aşağıdaki sorularımın yanıtlanarak 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince bilgilendirilmem için gereğinin yapılmasını arz ederim. 


Anız yakılması suç mudur?
Anız yakılmasının toprağa ve soluduğumuz havaya zararı var mıdır?
Anız yakılmasının karbon salınımı ve iklim değişikliği tehlikelerine etkisi nedir? Anız yakmak suç ise cezası nedir?
Bu yıl anız yakanlara bu ceza uygulanmış mıdır?
Bu cezayı takdir edip uygulamak kimin görevidir?
Bu yıl ceza uygulanan kişi sayısı ve toplam ceza miktarı ne kadardır?
Çeltik Komisyonu ve diğer ilgili kuruluşlarca anız yakmak yerini anızın ekonomiye kazandırılmasına ve topraklarımızın korunmasına dönük başka projeler düşünülmekte midir? Yoksa böyle gelmiş böyle mi gedecektir?
Ceza uygulaması konusunda yeterli çalışma ve yeterli tahsilat yapılmakta mıdır?
Her yıl anız yakmakta ısrar edenlere, örneğin gelecek yıllarda toprak kiralanması ya da çeltik ekimine izin verilmemesinin ihale şartnamesine konmasına yararı olabilir mi?
Bu topraklarda ekonomik değeri daha fazla, emek yoğun, sağlığa zararı olmayan sürdürülebilir tarım ürün alternatifleri var mıdır? Teşvik edilmeli midir?
Bu toprakların kişiler yerine kooperatifler ya da halka açık şirketlere kiralanması kontrol, disiplin ve tarım gelirinin tabanla yayılması konusunda alternatif olarak düşünülmüş müdür?” 
Demiray Edirne Valiliği’ne sunduğu dilekçesinde ayrıca bu sorulara ilaveten, “13.05.2019 tarih ve Sayı: 59822390 – 155.01-E.1519082 sayılı Edirne Valiliği tebliği niçin uygulanmamaktadır? Bu tebliğe göre Milli Eğitim İl müdürlüğü ve İl Müftülüğü bu konularda yapması gereken eğitim ve duyuru görevlerini yapmışlar mıdır?” sorusuna da yöneltti.


GALA GÖLÜ MİLLİ PARKI
Edirne ili, Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan, 05.03.2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla Türkiye’nin 36. Milli Park’ı olarak ilan edilen Gala Gölü Milli Parkı; 3.090 hektar sulak alan (Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü, Pamuklu Gölü) ve 3.000 hektar ormanlık alan (Hisarlı Dağı etekleri) olmak üzere toplam 6.090 hektar alandan oluşmaktadır.
Gala Gölü Milli Parkı; Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları, Önemli Kuş Alanları ve Önemli Bitki Alanları listelerinde bulunan ve Ramsar Kriterlerinin üçüne (4., 5. ve 6. kriterlere) sahip uluslararası A sınıfı bir sulak alan olan Meriç Deltası Sulak Alanının içerisinde bulunmakta olup; Karasal Ekosistem ve Sucul Ekosistem olmak üzere 2 ana kısımda ele alınarak değerlendirilmiştir.
Manyas Kuş Cenneti’nden sonra Türkiye’nin ikinci büyük kuş cenneti olarak nitelendirilen ve 511 bitki ve 517 hayvan türü olmak üzere toplam 1028 canlı türünün yaşadığı milli park, kuş göç yolları üzerinde yer aldığı için kuş türleri bakımından oldukça zengin. Gala Gölü Milli Parkı içindeki sulak alanlarda 46 türü yerli, 90 türü yaz göçmeni, 27 türü de kış göçmeni olan 163 kuş türü görülüyor.

Hudut Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.