
Mart
Mart ayı baharın başlangıcı ve kış ayının son zamanlarıdır. Ama unutmamalıyız ki ” mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” der eskilerimiz. Ağaçlara su yürümesi, hayvanların kış uykusundan uyanması ve doğanın canlanması ile hissederiz mart ayının gelişini. Mart ayında doğanın takviminde yer alan durumlar ise aşağıdaki gibidir.


3 Mart – Dünya Yaban Hayatı Günü
Dünya Yaban Hayatı Günü, gezegenimizin sahip olduğu yabani bitki ve hayvan türlerine dikkat çekmek ve koruma çabaları hakkında farkındalık yaratmak için bu yıl ilk defa kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek için 3 Mart’ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan etti.
Detaylı bilgi için ; https://www.wwf.org.tr/?2740

3. Cemre , Baharın habercisidir. 1. ve 2. cemreden sonra 3. cemrenin toprağa düşmesi ile baharın geldiği müjdelenir.
Daha Fazla bilgi için ; Cemre nedir, ne zaman nereye düşer (doganintakvimi.com)

Ağaçlara su yürümesi ; kış ayından ilk bahara geçiş döneminde ağaçların yeşillenmesi, yeniden canlanması ve açması için suyun toprakta hareketlenme zamanıdır.

Kalem Aşısı ; Taze kesilmiş anaçla taze kesilmiş kalemin kombiyum bölgelerinin üstüne gelecek şekilde sıkıca temas ettirilerek anaç ile kalem arasında bir bağlantı kurulması ile yeni bir bitki meydana gelir. Bu tür aşılara kalem aşısı adı verilir. Kalem aşıları ilkbaharda yapılır.

Bağ Budaması ; Budama; gelişmeyi doğrudan etkileyen ve asmanın çubuk, sürgün, salkım, yaprak gibikısımlarının kesilmesi veya koparılması işlemidir.


Prof. Pertev Naili Boratav, 100 soruda Türk Folkloru isimli kitabında:
“Yılın belli mevsimleriyle ilgili kimi inançlarda aylar canlı varlıklar gibi düşünülmüştür. Bir inanışa göre, Nisan gelince sıcağa kavuşup da martla alay eden koca karıya Mart kızmış, Şubattan bir gün almış; soğuk, fırtına geri gelmiş, koca karı da küstahlığının cezasını bulmuş. Mart içinde havayı yeniden kışa çeviren bu güne ‘koca karı fırtınası’ denmesinin sebebi bu imiş. – Ermeni inanışlarında Şubat, umacı, karakoncolos gibilerden bir canlı varlıkmış sanılır; Mart girince çalı dalı ile ya da eski bir çamaşırla bir pösteki ile evin duvarlarına, ahırda yemliklere vurulurken, ‘Şubat dışarı, Mart içeri’ soğuğu cisimlendiren bu zararlı yaratığın kovulacağı düşünülür” diye yazmış.

14 Mart – Kağlumbağaların kış uykusundan uyanması
Genelde su kaplumbağalarında görülen kış uykusu, kasım ve mart aylarının arasında gerçekleştirmektedir. Su kaplumbağaları bu dönemlerde içgüdüsel olarak vücutlarının çalışmasını yavaşlatır ve yağ depolama işlemi zayıf duruma düşmektedir. Normal doğada bu tür davranışları yapmalarının sebepleri arasında, hava sıcaklığının düşmesi ve güneş ışınlarının azalması, içgüdüsel olarak kış uykusu dönemi duygusu oluşturduğu için hibernasyon yapısına geçmektedir. Su kaplumbağaları kış uykularına yattıktan sonra, mart ayından sonra onları uyandırmak için ortam sıcaklığını 28 derecenin üzerinde tutmanız gerekmektedir. Hibernasyon döneminden çıkabilen su kaplumbağaları genelde zayıflamış olacakları için vitamin ve protein bakımından zengin besinler ile beslenmelerine önem gösterilmesi gerekmektedir. Başarılı beslenme programı ile eski kilosuna çok kısa sürede kavuşabilmektedir.

15 Mart – Kırlangıçların gelmeye başlaması




21-26 Mart Orman Haftası ; her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan orman haftası, ağaç ve orman etkinliği kapsamında kutlanan etkinliklerin en güzelidir. Orman haftasında öğrencilere ağaçların önem ve ormanların değeri anlatılır. Bu hafta çeşitli etkinlikler ile ağaçlar dikilir, çocuklara ormanların önemini birebir ve yaşayarak anlatılır. Ormanların ekonomiye, doğaya ve en önemlisi de bizlere büyük katkısı vardır. Dünyamızın akciğer olan ormanlar, bir ülkenin zenginlik kaynağıdır.
Kaynak : https://www.orman.gen.tr/orman-haftasi.html

21 Mart – 23 Eylül Gece Gündüz Eşitliği (Ekinoks)
Ekinoks; dünya genelinde gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu gün olarak bilinir. Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır – İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu. 23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer.
Detay; http://www.doganintakvimi.com/21-mart-23-eylul-gece-gunduz-esitligi-ekinoks/


22 Mart – Su günü

25 Mart – Dünya saati




