Aralık,  Biliyor musunuz?,  Eğitim,  Eylül,  Haziran,  Mart

Mevsimler Nasıl Oluşur?

Her döneminin bizlerde yeri ayrıdır mevsimlerin. Kimilerimiz heyecanla gelmesini bekler yaz mevsiminin, kimilerimiz ise bir an önce bitmesini beklemektedir. ” Her mevsimin ayrı bir önemi vardır” der büyüklerimiz. Doğanın en güzel mucizelerinden biridir mevsimler. Sonbaharın geldiğini ağaçların yapraklarını dökmesiyle anlarız. Doğanın yeşile bürünmesi, çiçeklerin açmaya kuşların ötmeye başlamasıyla da ”yaz geldi” deriz. Peki nedir mevsim önce onu öğrenelim.

Mevsim Nedir?

Mevsim, Dünya’nın Güneş etrafında gerçekleştirdiği dönme hareketlerinin doğrultusunda, birbirinden farklı, ortalama hava durumu koşullarına verilen isimdir. Bu isimler ilkbahar, kış, sonbahar ve yazdır.

4 Mevsimde Doğa

Mevsimler Nasıl Oluşur?

Mevsimler, eliptik adı verilen Dünya’nın Güneş etrafında olan yörüngesinin düzlemi ile, Dünya’nın dönme ekseninin yapmış olduğu açı neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle Dünya’nın Güneş etrafında gerçekleştirdiği dönme hareketi esnasında güney ve kuzey yarım kürelerin yönelmesi değişmektedir.

21 Mart ile 23 Eylül arasındaki geçen sürede kuzey yarım küre, güney yarım küreye oranla Güneş’e daha çok dönüktür. Bu sayede daha çok ısı almaktadır. Bu sayede kuzey yarım kürede mevsimlere 21 Mart’tan itibaren şu isimler verilir:

  • İlkbahar Mevsimi: 21 Mart – 22 Haziran
  • Yaz Mevsimi: 22 Haziran – 23 Eylül
  • Sonbahar Mevsimi: 23 Eylül – 22 Aralık
  • Kış Mevsimi: 22 Aralık – 21 Mart
Mevsimlerin Oluşumu

Mevsimler, Dünya’nın kendi etrafında gerçekleştirdiği dönme yörüngesini, Güneş’in etrafında gerçekleştirmiş olduğu dönme yörüngesi ile aynı hizada gerçekleştirmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple yeryüzünden gökyüzüne bakıldığı zaman Güneş Dünya’nın her yerinde değişik bir yükseklikte gökyüzünden geçer.

Güneş ışınlarının dünyaya hangi açıyla geldiğine bağlı olarak, ülkenin dünya üzerinde yer aldığı bölgeye göre mevsimler yaşanmaktadır. Kuzey yarım küre ve güney yarım kürede bulunan Oğlak dönencesinde yer alan ülkeler, genel olarak dört mevsimi yaşayabiliyor.

Güney yarım kürede ise durum tam tersidir. İlkbahar mevsimi güney yarım kürede 23 Eylül tarihinde başlamaktadır.

Kaynak : www.milliyet.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.