Biliyor musunuz?,  Ekme-Budama-Aşılama

Meyve Ağacı Dikim ve Budaması

Meyve ağaçlarında ekim ve dikim ne zaman yapılmalı? Meyve ağacı budaması nasıl olmalı?  Meyve ağacı hasatı ne zaman? Gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Ne Zaman Dikilmeli?

Ekim ayından Nisan ayı ortasına kadar meyve ağaçlarının dikimi ve ekimi yapılabilir. Soğuğa dayanıksız olan veya sıcağı seven Şeftali ve Kayısı ağaçlarının soğuktan etkilenmemesi için Mart ayı ortasından itibaren dikmek önemlidir.

Döllenme Nasıl olacak?

Meyve ağaçları arasında hem kendi kendini dölleyebilen hem de dölleyemeyenler vardır. Kendini dölleyemeyen ağaçlar için yakınında bir polen vericisi olması gerekir. Fakat her meyve her çiçekten döllenemez dolayısıyla eğer tek meyve ağacı dikecekseniz kendi kendini dölleyen bir cins olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Meyve Ağaçlarını En Doğru Nasıl Dikmeli?

Sarmaşık çalı ağaçlar hariç, dikeceğiniz yerin mutlaka bahçe sınırından en az 5 m içeride tutarsanız komşunuz ile dökülen meyve ve yapraklar ile ilgili sıkıntı yaşamazsınız.

Açacağınız çukur ağacın köklerinin rahatça yayılacağı genişlikte ve en az 50cm derinliğinde olması gerekir. Fidanı diktikten sonra yanına çakılan bir kazık ile bağlanması doğru bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.

Dikmeden önce fidanı bir süre suda bekletmenizde fayda vardır.  Diktikten sonra dikim yerinin çevresine oluk açıp bolca su akıtarak sulayın. Bu ile suya Can Suyu denir. Fidanın etrafına kıyılmış ağaç kabukları gibi organik malzeme ile örtmeyi de unutmayın.

Fidanların ile yıl meyve vermesi köklerinin gelişimini etkileyeceğinden dolayı her çiçek açtığında çiçekleri koparmanız gerekir.

Ne Zaman Budanır?

Dikimi takip eden ilkbaharda, meyve fidanını budamak gerekir. Sonraki 3-5 yıl içerisinde de Şubat sonu Mart başı ikinci defa budanmalıdır. İlk budamayı yapmadan önce ağacın gövdesini oluşturacak sürgünü ve tepesini oluşturacak 3-4 yan dalı belirlemek önemlidir.

Budamaya Dair En Önemli Kurallar:

  1. Gövde sürgününü kısaltıp, gövdeye rakip diğer sürgünleri kesmek gerekir.
  2. Yan dallara rakip olacak diğer sürgünler kesilmelidir.
  3. Dikey olarak uzayan sürgünleri de kesmek gerekir.
  4. İçe doğru uzayan sürgünleri ortadan kaldırmak gerekir.

Kış Budaması

Budanmayan meyve ağaçları erken yaşlanırlar ve çok az meyve vermeye başlarlar. Meyve ağacınız yapraklarını döktükten sonra, Ocak ayına kadar dalları seyrekleştiren, ağacı gençleştiren bir budama işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem için güneşli ve mümkünse don olmayan bir gün seçin.  Seyrekleştirme esnasında birbirine yakın dallar, zayıf ve hatta kurumuş dallarla birlikte içeri doğru uzayan sürgünleri kesilir.

Artık hemen hemen hiç yeni filiz vermeyen yaşlı ağaçlar ise tepelerinin üçte biri kesilecek şekilde bir gençleştirici budama işlemine tabi tutulurlar. Epey yaşlı ağaçlar bile bu yoğun budamadan sonra şaşırtıcı derecede yeni filiz verirler. İşlemden sonra kesikleri temizleyin ve üzerlerine reçine sürün ki yaralara hastalık bulaşmasın.

Daha detaylı anlatımı burada bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.