Biliyor musunuz?,  Gezilecek Yerler

MUTLULUK ÜLKESİ BUTAN

Mutluluğun paradan daha önemli bulunduğu bir ülke hayal edin. Aslında hayal etmenize gerek yok. Çünkü böyle bir ülke var: Butan!

Çin ve Hindistan arasında, İsviçre büyüklüğünde bir ejderhalar Ülkesi yer alır: Butan. Asıl adı Buthan Krallığı olan ve monarşiyle yönetilen Butan; dağlık bir arazi üzerine kurulmuştur. Ülkede verimli birkaç ova ve ağaçsız bozkırlar yer alıyor. Butan’da kereste, alçıtaşı ve hidro güç sanayileri kullanılıyor. Ve tarıma elverişli toprak hemen hemen hiç yok. Yıl boyunca sert fırtınalar; yaqis mevsimlerinde ise yaygın toprak kaymaları görülmekte. Ancak dünyanın bir ucundaki Himalaya Dağları ve bulutlar arasındaki ejderha ülkesi Butan kesinlikle bir demokrasi modeli değil, ve halk için neyin iyi neyin kötü olacağına kral karar veriyor. Bu ülkede önemli olan; gayri safi milli hasıla değil, ulusal mutluluk!

Sadece insanların mutluluğu değil; toprağın mutluluğu, hayvanların mutluluğu, tüm varlıkların mutluluğunu önemseyen Butan Krallığı doğa ile dost bir hayat sürmekle birlikte 2020 yılına kadar %100 organik tarım yapmayı hedefliyor.

Ağaç Kesmek ve Böcek Ezmek Yasak

Nüfusu 2 milyon civarında olan ve mültecileriyle tanınan Butan’ı anlamak için öncelikle manastırlara gitmek gerek. Gün boyunca genç keşişler yazılı metinlerden Budizm’in temellerini öğreniyorlar. Bu bölgede her türlü hayat tarzına saygı göstermek bir gereklilik. Ağaç kesmek veya böcek ezmek günah sayılıyor. Ölümden sonraki hayata da inanılıyor. Ancak bu inanışın farkı, yeniden dirilişin ne biçimde olacağında saklı. Yazılı metinlerine göre öteki yaşamı belirleyecek olan, bugünkü yaşamda yapılanlar.

“Bu Ağaçlar Akrabamız Olabilir”

Butan inancına göre; her canlı, her insan, her bitki, her hayvan ölümden sonra yeniden doğacak. Dolayısıyla çevremizdeki her şey, annemizin veya babamızın yeni hali olabilir. İnsanlar çevreye saygı göstermeli çünkü çevremizdeki her canlı potansiyel akrabalarımız sayılıyor.

Butan’da ülkenin dörtte biri koruma altında. Bu bolluk içindeki doğada memeli türleri artıyor, hayvanlar ve bitkiler kutsal kabul ediliyor. Butan, bunu politik bir teori haline getirdi. İnançlarına göre, insanın kökeninde çok az resmi bulunan eski Butan krali Jigme Singye Wangchuck var.

Ulusal Mutluluk

Batılı ekonomilerin bir ülkenin zenginliğinin gayri safi milli hasılayla ölçmesinin aksine, bu ülkede kral başka bir konsept geliştirmiş: “Ulusal Mutluluk”. Sadece maddi olmayan, aynı zamanda ruhsal bir mutluluk. Bu mutluluk çevre saygısını da içeriyor. Krallığın Phopjika Vadisi, ülkenin bütününde olduğu gibi hane gelirlerinin dünyanın en zayıf olduğu yerlerden biri ve burada kişi başına düşen aylık gelir 100 euro kadar. Phopjika’da bütün zihinleri meşgul eden büyük bir tartışma var: Elektrik. Herkes elektrik hatları projesini reddediyor. Bu reddedişin sebebi ise bu bölgeye göç eden siyah boyunlu turnaların, tellerde elektriğe kapılma riski olması.

Bu bölgede yaşanlar, düşük gelirlerine rağmen güneş panellerini kullanmayı tercih ediyor. Köylüler için bu çok pahalı bir teknoloji. Şaşırtıcı ancak hayata saygılı bir karar alınmış. Bütün köyde güneş enerjisi kullanılıyor.

Benzersiz Yasalar

Butan’da dünyada benzeri olmayan bir yasa var. Bu yasaya göre; ülkenin en az yüzde 60’ı her zaman ormanla kaplı olmalı. Sadece görevlilerin işaretlediği ağaçlar, yetkililerden alınan bir izin belgesiyle kesilebiliyor. Ancak kaçak ağaç kesimi bu ülkede de baş edilen sorunlardan biri. Butan’ın farkı, kesilen ağaçların yerine derhal yenilerinin dikiliyor olması. Ağaçlandırma işi de hükümet tarafından finanse ediliyor. Dini, gelişmeyi ve toprak sevgisini birleştirmenin yaşam biçimi haline getirildiği Butan; bu özelliğiyle dünyanın örnek alacağı bir portre sergiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.