Rüzgar nasıl oluşur? Rüzgar isimleri nelerdir?
Rüzgarların nasıl oluştuğunu biliyor musunuz? Peki rüzgarların hangi yönlerden estiğini ve isimlerini merak ettiniz mi? Bu yazımızda rüzgarların nasıl oluştuğu, estiği yöne göre hangi ismi aldığını öğrenebilirsiniz.
Rüzgar Nedir?
Dünyamızı saran hava tabakası ağırlığından dolayı yeryüzüne hava basıncı denilen bir kuvvet uygular. Bu kuvvet ile ısınan hava yükselir ve yeryüzüne yaptığı basınç azalır. Fakat yeryüzünün her yerinde hissedilen sıcaklık aynı değildir. Hava sıcaklığının düşmesi durumunda ise havanın yeryüzüne yaptığı basınç artar ve ısınan hava ile soğuk hava sürekli yer değiştirir. Bu nedenle ısınan bölgeler ile soğuk bölgeler arasında sürekli bir hava akımı vardır .
Yani kısaca Rüzgar; atmosfer sistemi içerisinde yer alan havanın dünya yüzeyine paralel olarak hareket etmesi sonucunda oluşan hava olayıdır. Hafif esen rüzgara yel denir. Şiddeti fazla değildir. İnsanlar rüzgârlara değişik adlar vermişlerdir örnek vermek gerekirse ülkemizde değişik yönlerden esen rüzgârlar vardır. Bunlar esiş yönelerine göre farklı isimler alır. Yıldız , lodos , poyraz , karayel gibi..

Karayel Rüzgarı:
Kuzeybatı yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Rüzgar nasıl oluşur? Yaz aylarında yağmur, kış aylarında ise özellikle Trakya, Marmara, Karadeniz’e sert soğukların kar getirici etkisi bulunmaktadır. Kış aylarında soğuk havalardan hoşlanmayanlar için sevilmez. Yaz aylarında ise serinletici etkisi sebebiyle sıcaktan bunalanlar için doğal klima etkisi yaratmaktadır.
Poyraz Rüzgarı:
Poyraz kuzeydoğu yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Kış aylarında hava koşullarının da elverişli olduğu zaman bu rüzgarla birlikte özellikle Marmara, Karadeniz yoğun kar yağışı alabilmektedir. Kış aylarında soğuk havalardan hoşlanmayanlar için sevilmez. Yaz aylarında ise serinletici etkisi sebebiyle sıcaktan bunalanlar için doğal klima etkisi yaratmaktadır.
Lodos Rüzgarı:
Lodos güneybatı yönünden esen rüzgardır. Ilık hava taşıdığı için sıcak rüzgarlar sınıfında yer alır. Lodos rüzgarıyla birlikte genelde yağmur görülür. Lodosun yağmur taşıyıcı etkisi vardır. Kış aylarında lodos rüzgarının ardından rüzgarın kuzeye dönmesiyle birlikte genellikle sert sıcaklık düşüşleri görülür.
Keşişleme Rüzgarı:
Güneydoğu yönünden esen rüzgar keşişleme rüzgardır. Sıcak rüzgar tipleri arasında yer alır. Türkiye’nin güneybatısındaki çöllerin bulunduğu yönden gelen bu rüzgar havanın ciddi manada kurumasına neden olur. Yaz aylarında kuraklık rakamlarının yükselmesine ve havanın bunaltıcı bir hal almasına sebep olur.
Yıldız Rüzgarı:
Kuzey yönlü esen rüzgardır. Özellikle karadeniz bölgesinde hissedilen bir rüzgardır. Kışın sert soğuk yaparken yazın serinletici etkisi vardır.
Kıble Rüzgarı:
Güneyden esen rüzgar türüdür. Güneyden esip sıcak havanın etkisiyle ısındığından sıcak rüzgarlar grubunda yer alır. Yaz aylarında bunaltıcı sıcakların oluşmasına neden olur. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ciddi derecede kuraklığın oluşmasına neden olur.
