Biliyor musunuz?

“Geleneksel” Olarak Yunus Katliamları

Danimarka Fareo Adaları’nda Vahşi Bir Ergenlik Töreni

Aslında bir doğa cenneti olan Pareo Adaları, Danimarka’ya bağlı bir ada. 1948’de kurulmuş ada monarşik bir yönetime sahip. Koyu elonyla bilinen ülke koyun ülkesi olarak da anılıyor. İnanılmaz zenginlikte doğal çeşitliliği bulunan bu adanın sakinleri akla durgunluk verecek vahşilikte bir geleneğe sahip. Adada yaşayan erkekler artik erişkin olduklarını ispatlamak için Calderon Yunuslarını öldürüyor. Garip ve bir o kadar da vahşi bir ergenlik gösterisi bu.

Oysa Faroe Adaları kıyılarında yaşayan ünlü ve zeki Calderon yunusları insanlarla kurduğu iletişimle tanınıyor. Bu adalarda yaşayan 18 yaş altı gençlerin olgunlaşma gösterisi adı altında yüzlerce Calderon yunusu öldürülüyor.

Taiji/ Wakayama-Japonya’dan Yunus Katliami

Bir katliam öyküsü de Japonya’dan…. Taiji; Japonya’da Wakayama’ya bağlı küçük bir balıkçı kasabası. Pasifik Okyanusu’na kıyısı bulunan kasaba geleneksel Japon balina avcılığının doğum yeri olarak kabul ediliyor. Kasabanın gelir kaynağı balina avcılığının yanı sıra 17. yüzyıldan beri burada sürdürülen yunus avcılığına dayalı. 1988 yılında IWC’nin (Uluslararası Balina Komisyonu) ticari balina avını yasaklayan kararlarına rağmen Taiji’de Minke ve Pilot balinalar gibi kücük balinaların yanı sıra yunus avcılığı da sürdürülüyor. Hayvan Hakları Dernekleri’nin büyük tepkisini çeken yunus avı, her yıl 20.000’nin üzerinde yunusun öldürülmesiyle son buluyor. Japon balıkçılar ise 400 yıldır süren bu avlanma biçiminin geleneksel olduğu konusunda ısrarlı. Yunus Avı, balıkçıların denizin üstünden botlarla, denizin altından da dalgıçların çabalarıyla yunusları ağların bulunduğu sığ sulara çekmesiyle başlıyor. Sıkıştırılan yunuslar, yakalanarak teknelere alınıyor ve parçalanıyor. Birkaç dakika içinde deniz kırmızıya boyanıyor. Parçalanan yunuslar daha sonra satışa sunuluyor.

Bölgede hayvanları korumak için çalışan gönüllüler, Japon balıkçıların tepkisini çekiyor. Her yıl 20 bin yunusun avlanmasına izin veren Japon yetkililer ise av yapılmazsa bu köylerin yok olacağını söylüyor. Bölgede sözde bir av yasağı var. Ama bu yasak yunusları ve diğer küçük memelileri kapsamıyor. Tabii ki boyutun bir önemi yok, yunuslar da memeli deniz canlıları ve onlar da aynı şekilde acı çekiyor. Protestocuların sayısı ise her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl Belgesel Oscar’ını alan yunus katliamı konulu “Koy/Cove” filminin yönetmeni Richard O’Barry’nin liderlerinden biri olduğu eylemciler son olarak 150 ülkeden bir buçuk milyon kişinin imza verdiği yunus avinin durdurulması talebini Japon yetkililere ilettiler.

Oysa 1986 yılında ticari balina avcılığı yasa dışı ilan edildi. Fakat yunus avlamak hala serbest. Balinalar ve yunusların aynı aileden gelmeleri, aynı zeka ve farkındalığa sahip olmalarına karşın Ulusalararası Deniz Memelileri Avi Komisyonu (International Whaling Commission) üyeleri bu küçük deniz memelilerini korumak konusunda aynı fikre sahip değil. Yunus avı, gösteri için yunusları yakalamak ya da etleri için öldürmek adına yapılıyor. Üstelik yunus eti civa zenginliği nedeniyle son derece zehirli kabul ediliyor. Bir gösteri için yakalanacak canlı bir yunusun fiyatı 150,000$’a ulaşırken eli için öldürülen bir yunusun fiyatı 600$ civarında.

Yakalanan yunusların yarısından çoğu iki yıl içinde ölüyor. Yaşamak için açık sularda her gün 40 deniz mili yüzme alışkanlıklarını tekrarlayamayacakları yeni ortamlarına hızlı bir şekilde adapte olmaları, yeni sosyal gruplarıyla uyum sağlamaları ve sonar becerilerini yeni ortamlarında düzgün bir şekilde kullanabilmeleri gerekiyor.

Su parklarına seçilmeyen yunuslar balıkçılar tarafından etleri için öldürülüyor. Açık denizlerde genellikle zıpkınla öldürülen yunuslar, balıkçılar tarafından bıçak, kanca ve mızrak gibi yakın mesafeden avlanmaya yarayan aletlerle öldürülüyor. Taiji’deki avlarda şişe burun, çizgili, noktalı, Risso yunusları, sahte katil balinalar ve kısa yüzgeçli pilot balinalar avlanıyor. Bu türlerin birçoğu tehdit altında kabul ediliyor. Yunus avcılığını tetikleyen en büyük ekonomik dinamik multi milyon dolarlık eğlence parkı endüstrisi.

BBC Dünya Raporu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.