Ekme-Budama-Aşılama

Tomurcuk Kök ve Dallardan Bitki Yetiştirme

Bitkileri çoğaltma ve yeni bitki yetiştirmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Peki bu şekilde bitki çoğalma nasıl yapılır, hangi şartlarda ve hangi dal ve yapraklarla yeni bir bitki yetiştirebiliriz bakalım.

Öncelikle bitkileri yeniden nasıl yetiştirebileceğimizi öğrenelim. Kimi bitkiler çekirdek ve meyvelerinden, kimi tozlaşma ile kimi ise dal, kök ve yapraklarından yeni bir bitki oluşturur. Bitkileri çekirdek, meyve ve tozlaşma ile yeniden yetiştirildiğinde yepyeni bir bitki oluşmakta dal, kök ve gövdelerinden yeni bir bitki üretildiğinde ise ana bitkinin tüm özellikleri yeni bitkide de bulunmaktadır.

Tomurcuklanma ile çoğaltma

Ana bitkinin gövdesinde oluşan çıkıntı ile yeni bitki oluşmaya başlar. Bu çıkıntı zamanla büyüyerek ayrı bir bitki oluşturur. Bu yeni oluşan bitkiyi gövdeden dikkatlice ayırarak dikebilir ve yeni bitkinin ayrı olarak büyümesini sağlayabilirsiniz.

Bu şekilde çoğaltılan bitkilere örnek olarak bazı kaktüs, orkide çeşitlerini gösterebiliriz. Gövdenin alt kenarlarında oluşan minik bireyi ayırarak bitkinizi üretebilir ve gençleşmesini de sağlayabilirsiniz.

Kök, Dal ve Yapraklardan Bitki yetiştirme (Vejetatif Üreme)

Bu üreme şeklinde bitkinin dal, yaprak ve kökleri kullanılır. Bu şekilde yeni bir bitki elde edilir. Yeni yetiştirilen bitki ana bitkinin tüm özelliklerini taşır. Uygun toprak ve hava şartları sağlandığında yeni bitki gelişmeye başlayacaktır. Çilek, zeytin, patates, gül ve menekşe gibi bitkiler ayrıca soğan, sarımsak, havuç gibi sebzeler vejetatif olarak üretilebilir.

Çilek

Çilek bitkisi meyve verme dönemi ve sonrasında yeni bitkiler oluşturmak ana bitki üzerinde yaprak altındaki tomurcukların uzun gün ve sıcak hava şartlarında kola dönüşmesiyle gerçekleşir. Kol, çilek bitkisinin boğazındaki bir yaprak koltuğundaki tomurcuğun yüksek sıcaklık ve uzun gün şartlarında gelişen, toprak yüzeyine yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getiren özelleşmiş bir gövdedir.
Kollar üzerindeki boğumlar kök ve yaprak çıkararak yeni bitki kendisini belli eder. İlk boğumdan, sonraki boğumlar zarar gördüğünde, ikincil kol oluşumu gerçekleşir. Böylelikle her çıkan kol ile yeni bitkiler oluşmaya başlar.

Patates – Yerelması

patates

Patates ve yerelması gibi yumrulu bitkiler gövdesinden ve kabuklarından kolayca yetiştirilebilecek bir bitkilerdir. Yumrunun tamamı, bir kısmı veya kabukları nemli bir toprağa ekilir. Uygun hava koşullarında birkaç yeni bitki yetişecektir.

yerelması
yerelması bitkisi

Gül

gül çeliği

Gül bitkisi çoğunlukla çelikle üretim yapılarak çoğaltılır. Çelik bitkinin yetişkin dallarına verilen isimdir. Sonbaharda alınan çelikler hava almayacak şekilde paketlenip soğuk bir yerde havaların ısınmaya başladığı zamana kadar bekletilir. Henüz güller tomurcuklanmaya başlamadan toprağa dikilir.

Menekşe

Menekşe bitkisi yaprağı ile kolaylıkla yeniden yetiştirilebilecek bir çiçek türüdür. Yaprak ister suda bekletilip köklendirilir ister direkt toprağa dikilip kısa zamanda yetiştirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz.