Ülkemizde Görülen Kuşlar
Sarı Çinte

Sarı kirazkuşu olarak da bilinir. Erkeğin başı ve göğsü sarı, sırtı kızıl kahverengi desenlidir. Orman kenarlarında, çalılıklarda ve seyrek ağaçlı bölgelerde bulunurlar. “zizizizizizi zii düğ” şeklinde çok belirgin ötüşleri vardır. Ülkemizde daha çok kış aylarında görülür.
Büyük Örümcekkuşu

Siyah beyaz gövdeli, orta boylu bir kuş türüdür. Kalın, siyah bir sürmesi vardır. Gagasının ucu kancalıdır. Büyük böcekler ve küçük memelilerden oluşan avını ararken yüksek yerlere tünerler. Orman kenarlarında, çalılıklarda ve seyrek ağaçlı bölgelerde bulunurlar. Ülkemizde daha çok kış aylarında görülürler.
Sığırcık

Ülkemizde en çok görülen kuşlardan biridir. Üreme dönemlerinde gövdesi yanardönerli siyahtır. Üreme dönemlerinde değillerse beneklerle kaplıdırlar. Ötüşleri süreklidir ve diğer kuşların seslerini de taklit ederler. Seyrek ağaçlı bölgelerde ve bahçelerde bulunurlar. Uyumak için kalabalık sürüler halinde ağaçlık ya da sazlık bölgelere giderler.
Karatavuk

Erkek olanın simsiyah gövdesi ve parlak sarı gagasıyla kolayca tanınabilir. Dişi olan kuş ise kahverengidir ve göğsünde benekler bulunur. Ötüşleri yumuşak ve melodiktir, uzak mesafeden bile duyulabilir. Ormanlarda, parklarda ve bahçelerde bulunurlar. Her mevsim sıkça görülürler.
Şahin

Orta boylu, geniş kanatları olan yırtıcı bir kuştur. Uçarken kanatlarının dış kenarlarını oluşturan şiyah çerçeve sayesinde kolayca tanınabilir. Ormanlarda ve ağaçlarla çevrili tarım alanlarında bulunurlar. Yol kenarlarındaki direklere veya çiftlerde tünemiş olarak görülürler. Ülkemizde her mevsim rastlanılanilir.
Kaya sıvacısı

Kısa kuyruklu, küçük bir kuş türüdür. Gagası düz ve uzundur. Gözlerinin hizasında belirgin, siyah sürme vardır. Kayalık yerlerde bulunur. Ülkemizde her mevsim görülür.
Tarla ardıcı

Gri başı ve kuyruksokumu, kızıl sırtı, siyah kuyruğu ve göğsündeki v şekilli lekeler sayesinde kolayca tanınabilir. Ormanlarda, çalılıklarda, parklarda ve bahçelerde bulunurlar. Ülkemizde daha çok kış aylarında görülür.
Kukumav

En sık görülen bir kuş türüdür. Diğer baykuşlardan farklı olarak gündüzleri daha etkindir. Avını genellikle direk ve çit gibi yüksek yerlerde ararlar. Rahatsız olduğunda miyavlama gibi bir ses çıkarır. Her türlü açık arazide ve küçük yerleşim yerlerinde bulunurlar. Ülkemizde her mevsim görülür.
Çayır incirkuşu

İnce yapılı ve uzun kuyruklu, ince uzun gagalı bir kuştur. Yerde yürüyerek ya da koşarak hareket ederler. Çoğunlukla ağaçsız ve tarım yapılmayan yerlerde bulunurlar. Kışın küçük sürüler halinde sulak alanların yakınlarında bulunurlar.
Çıtkuşu

Ülkemizdeki en küçük kuşlardan biridir. Gövdesinde enine olan çizgiler ve kalkık kuyruğu en belirgin özellikleridir. Rahatsız olduğunda “çıt çıt çıt” şeklinde güçlü bir ses çıkarır. Ormanlarda, çalılıklarda, parklarda ve bahçelerde bulunurlar. Ülkemizde her mevsim görülür.
Angıt

Kazı andıran iri bir ördektir. Gövdesi koyu kızıl kahverengi, kuyruğu siyahtır erkeğinin boynunda siyah bir halka vardır. Adını “aang aang” şeklindeki güçlü sesinden almıştır. Bozkır, çöl ve dağlardaki göl kenarlarında bulunurlar. Ülkemizde her mevsim görülür.
Alaca ağaçkakan

Ağaçlarda yaşayan, ağaç gövdelerine tırmanabilen bir kuştur. Ağaçta gagasıyla açtığı kovuklarda yaşarlar. Siyah beyazdır, kuyrukaltında pembelik bulunur. Erkek olanın başı kırmızıdır. Genellikle yaprak döken ormanlarda, parklarda ve bahçelerde bulunurlar. Ülkemizde her mevsim görülürler.
Kızılgerdan

Göğsü ve yüzü turuncu kızıl rengi, gövdesinin geri kalanı çoğunlukla kahverengi tonlarında olan küçük bir kuştur. Ormanlarda yuva yapar. Ülkemizde her mevsim görülür. Ancak özellikle kışın parklarda ve bahçelerde rastlanır.
Büyük baştankara

Siyah beyaz başı, beyaz yanakları, ortadan beyaz bir şeritle ayrılan sarı göğsü ve siyah gerdan sayesinde kolayca tanınabilir. Her türlü ağaçlık alanda, parklarda ve bahçelerde bulunurlar. “tii çıı, tii çıı, tii çıı” şeklinde belirgin bir ötüşü vardır. Ülkemizde her mevsim görülür.
Alakarga

Kargagillerin en renklisidir. Pembe göğsü, beyaz kuyruksokumu, siyah kuyruğu ve kanatlarının kenarlarındaki mavi renk sayesinde kolayca tanınabilir. Ormanlarda ve büyük parklarda bulunurlar. Kışa hazırlık için sonbaharda topladığı meşe palamutlarını toprağa gömer. Ülkemizde her mevsim görülür.
Saka

Kalın gagalı küçük bir kuştur. Kırmızı yüzü, parlak sarı ve siyah kanatları sayesinde kolayca tanınabilir. Tohumlar beslenir. Ağaçlık alanlarda, bozkırlarda, parklarda, bahçelerde ve küçük yerleşim yerlerinde bulunurlar. Ülkemizde her mevsim görülür.
