Şifalı Bitkiler – F –
Önemli not: Bu sayfada verilen bilgiler tıbbi ve tedaviye yönelik bilgiler değildir. Bu bilgiler bitkileri yakından tanımaya yönelik olarak verilmiştir. Bilmediğiniz bitkileri kesinlikle yemeyin ve kullanmayın.
FESLEĞEN

Haziran-Eylül ayları arasında, pembemsi veya sarımsı-beyaz renkli çiçekler açan, 20-40 cm. uzunluğunda çok senelik, kuvvetli kokulu, otsu bir bitkidir. Reyhan otu olarak da bilinir.

Gövdesi dik, tüysüz veya hafifçe tüylü, çok dallı ve yapraklıdır. Yaprakları karşılıklı ve uzunca saplı olup hoş kokuludur. Çiçekleri üst yaprakların koltuğunda genellikle 6 çiçek halinde toplanmıştır. Çanak ve taç yaprakları tüp şeklindedir. ve 2 dudaklıdır. Meyveleri oval şekilli, küçük ve parlak siyah renklidir.

Akfesleğen, Hindfesleğeni, Yabani fesleğen, Yerfesleğeni gibi çeşitleri vardır.



Hindistan kökenli olup, nanenin ve kekiğin akrabasıdır. Rahat bir gece geçirmek için tavsiye edilir. Emziren annelere sütlerinin çoğalması için tavsiye edilir. İştah açar. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır. Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak, saçlarınızın kökünü güçlendirebilirsiniz. Fesleğen yağıyla selülitlerinizden de kurtulmanız mümkün.
FAREKULAĞI Güveyotu:

Çuhaçiçeğigillerden; tohumları kuşyemi olarak kullanılan bitkilerin cins ismidir. Kokusu güzeldir. Çiçekleri beyazımtırak erguvan rengindedir. Dallarının ucunda, küçük demetler halinde bulunur. Yapraklarının altı tüylüdür. İçeriginde terpinol, terpinin vethymol gibi kokulu maddeler vardır.
YARARLARI
- İştahı açar
- Vücuda dinçlik verir.
- Nezleyi keser.
- Göğsü yumuşatır, öksürüğü giderir, balgam söktürür.
- Diş ağnlarını keser.
- Sinir bozukluklarını giderir.
FINDIK Corylus Avellana:

Palamutgillerden; kuzey yarımküresinin rlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetişen, ufak bir ağaçtır.
Meyvesi (fındık) sert bir kabuk içindedir. İçeriğinde nişasta ve yağ vardır.
Yurdumuzda yetiştirilen başlıca kültür çeşitleri: Tombul Fındık, Sivri Fındık, Badem Fındık, Kan Fındığı ve Fosa Fındığıdır. Doğu Karadeniz bölgesinde (Ordu, Trabzon, Giresun); Zonguldak ve Bolu’da yetişir.

YARARLARI
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
- Vücuda kuvvet verir.
- Nekahet devresinin çabuk geçmesini sağlar.

Hamilelere de faydalıdır.
- Dövülmüş yenirse öksürüğü keser.
- Varise faydalıdır.
- Findik yağı, böbrek ağrılarını giderir.
- Kum ve taşlanın düşürülmesinde yardımcı olur.
- Bağırsak solucanlarını düşürür.
- Sarada da faydalıdır.
- Mide hastalığı olanlar, damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler, çok az yemelidirler.
- Fındık Yağı: Böbrek ağrılarını giderir. Kum ve taş düşürülmesine yardımcı olur.
- Barsak solucanlarını düşürür.
- Mideleri rahatsız olanlar, da sertliği olanlar veya yüksek tansiyondan şikayet edenler de çok az yemelidir
FILISKIN Yarpuz:

Akdeniz bölgesinde yetişen, tüylü, 10-50 cm boyunda, kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. Yaprakları kısa saplı olup, oval şeklindedir. Çiçekleri morumsu pembedir. İçeriğinde uçucu yağ vardır.
YARARLARI
- Mide ağrısını keser.
- Kusmayı ve bulantıyı önler.
- Vücudun dinç kalmasına yardımcı olur.
FRENK KIMYONU Karaman Kimyonu, Keraviye Bilgi:
Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa ile Batı Asya’dır. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yetişen ve aslında yabani bir bitki olan Frenk Kimyonunun Avrupa’da uzun zamandan ben kültürü yapılmakta, bitki insan eliyle yetiştirilmektedir. 100 m.ye kadar uzayabilen, iki yıllık otsu bir bitkidir. Kazık kökü, dala ayrılan yapıda, gövdesi ince parçalı, açık yeşil renkli tüylü yaprakları yaz ortasına doğru şemsiye biçiminde kümeler oluşturarak açan sarımsı beyaz renkli küçük çiçekleri vardır. İki tanesi bir kapsül içinde yer alan kahverengi küçük tohumları hilal biçiminde olup olgunlaşınca kapsülden dökülürler. Yumuşak toprakları seven Frenk Kimyonu bitkisi, döktüğü bu tohumlarla çoğalır.
Frenk Kimyonu, karvon ve limonen adlı maddelerden olusur % 6’ya varan oranda uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni icer Körpe yaprakları salata ve çorbalara katılır. Kazık kökü sebze olarak pişirilip yenir. Tohumları ise yağlı etlerin sindirimine yardım olduğu için et yemeklerine kullanılır. Çeşni vermesi için kimi yemeklere de katılır.
YARARLARI
- Bebek emziren annelerde süt miktarını artırır.
- Bedeni uyancı ve iştah açıcıdır.
- Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle çocuklarda gaz söktürücü ve karın ağrılarını iyileştirici etkisi vardır.
- İdrar söktürücüdür.
- Kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir.
- Bronşitte ve astıma eşlik eden bronşit durumunda rahatlatıcıdır.
- Diyareyi (ishal) keser.
Frenk kimyonu boğaz ağrılarında iyileştirici rol oynar. Bunun için aynı infüzyonla ılıkken günde birkaç kez derin gargara yapılır.
- Nefesin kokusunu da temizler. Bunu sağlamak üzere kuru Frenk Kimyonu tohumlan ağızda çiğnenir.
- Bu etkileri sağlamak üzere bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz ortasında toplanır. Güneşte kurutularak olgunlaştırılıp geniş bir kâğıdın üzerine baş aşağı tutularak silkelenip tohumlarının dökülmesi sağlanır. Böylece toplanan ya da piyasadan alınan tohumlardan infüzyon hazırlamak için, tatlı kaşığı alıp ezilir. Bunların üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen infuzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
FRENKMAYDANOZU Chervil:

Maydanozgillerden ıtırlı bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır.
YARARLARI • Idrar ve aybaşı kanı söktürür. • Basur memelerinin verdiği şikâyetleri giderir. • Suyuyla kirpiklere kompres yapılırsa, uzamasını sağlar.
FRENK ÜZÜMÜ Ribes Rubrum:

Taşkırangillerden, bir çalıdır. Yemişi uzun salkım şeklinde olup, taneleri, ufak ve kırmızıdur. Tadi mayhoştur. 150 kadar türü vardır. Daha çok şurubu yapılarak kullanılır. İçeriğinde organik asitler vardır.

Türkiye’de tanınmış dört çeşit frenküzümü vardır: Küçük kırmızı frenküzümü, büyük kırmızı frenküzümü, siyah frenküzümü, sarı frenküzümü. Bunlardan en makbulü büyük taneli kırmızı frenküzümü olanıdır. Bu üzüm çeşidi tesirlidir ve suyu çoktur. Şurup yapmaya elverişlidir. Frenküzümleri iyice olgunlaşmadan toplanmamalıdır.

Yararları:
- Frenküzümü iştah açar.
- Hazmı kolaylaştırır
- İdrar söktürür
- Vücuda rahatlık verir.
- Böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardımcı olur.
- Karında toplanan suyu söker.
- Karaciğer şişliğini giderir.
- Sarılığı giderir.
- Romatizma ve mafsal kireçlenmelerinde de faydalıdır.
- Sindirim yollarındaki iltihapları temizler.
- Şurubu, çok besleyicidir. Siyah frenküzümü, kızıl\ siyah renk maddesi olan ve kan damarlarının esnekliğini artıran anthosiyanini bol miktarda bulundurur.
- Ayrıca kandaki oksijen yoğunluğunu artırır.
FUNDA Süpürgeotu:

Fundagillerden çiçekleri kırmızımtırak, mor renginde ve çan şeklinde olan bir bitkidir. İşlenmemiş topraklarda yetişir. Çalı görünümündedir. Süpürge çalısı da denilen bu bitkinin kökünden ağızlık; dallarıdan da kaba süpürge yapılır. Çiçekleri, Ağustos ayından itibaren toplanıp kurutulur. Trakya, Marmara ve Anadolu’nun hemen bütün sahil bölgelerinde yetişir.

YARARLARI
- İshali keser.
- İdrar söktürür.
- Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
- Nikriste faydalıdır.
- Anne sütünü artırır.
Lapası, ağrılan keser. Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi, çıban ve egzama şikayetlerinde faydalıdır.
