
Yeniden kolayca yetiştirebileceğiniz 10 sebze
Yeniden kolayca yetiştirebileceğiniz 10 sebze
Türkiye’de her gün bir kişi yaklaşık 2 kilo çöp üretiyor. Bu da günde 160 bin ton çöp demektir ki yıl olarak hesapladığımızda rakam korkunç boyutlara ulaşıyor. Tabi attıklarımızın hepsini çöp demek de doğru değil. Çünkü artık gelişen teknoloji ile birlikte aslında çöp olarak attıklarımızın birçoğu geri dönüşüm sayesinde yeniden üretime kazandırılabiliyor.
Cam, metal, plastik, kağıt türevi maddeler kolaylıkla geri dönüştürülebilir. Bunun için ilgili atıkları geri dönüşüm kutularına atmak yeterlidir. Peki ya diğer atıklar?
Marketten ve pazardan aldığınız sebzelerin kabuk veya saplarını da çöp olarak atıyorsanız çevrenin daha çok kirlenmesine katkı sağlıyorsunuz demektir. Bazı sebzeleri ayıklarken tomurcuklandığını, yeşillendiğini görebilirsiniz. Peki bu kabuk ve saplardan bu sebzeleri yeniden yetişebileceğini biliyor musunuz?
Çöpe attığınız bu kabukları atmak yerine camınızın önündeki, balkonunuzdaki saksıya veya kapınızın önündeki toprağa ektiğinizde kendi sebzenizi yetiştirebileceğinizi görebilirsiniz.
Çok zor değil sadece biraz emek, su ve sevgi gerekli.
İşte kabuklarından yeniden yetişebilen 10 muhteşem sebze;
Patates; Her ne kadar ilkbahar başlarında toprakta yeşillense de nemli ve sıcak ortamda bırakıldığında yılın her ayında çimlenebilir. Patates çimlenmeye başladığında kabuğu yeşillenmeye başlar. Yeşillenmeyle birlikte solanin adlı toksin bir madde ortaya çıkar ki bu da besin zehirlenmesine neden olur. Bu patatesleri çöpe atmak yerine bütün olarak toprağa ekip büyümesini keyifle izleyebilirsiniz.

Havuç; buzdolabınızda uzun süre beklediğinde baş kısımlarının yeşillendiğini görmüşsünüzdür. İşte bu baş kısmını biraz kalın bir şekilde kesip 1 hafta su içinde bekletip köklenince toprağa dikerseniz bir süre sonra havucunuzun büyümeye başladığını görebilirsiniz.

Semizotu; Bize sağladığı sayısız yararı son yıllarda daha çok anlaşılan semizotu çok hızlı büyüyen ve gelişen bir yabani ottur aslında. Yaz aylarında; ağaç diplerinden, yol kenarlarında, tarla aralarında bolca büyüyen bu bitkinin dal ve yapraklarından salata yaptıktan sonra kök kısımlarını atmayıp dikerseniz yeniden yetiştirebilirsiniz.

Soğan; Her gün neredeyse her yemekte kullandığımız kuru soğan da nemli ve sıcak bir ortam bulduğunda özellikle bahar gelince yeşillenmek ister☺ Ucundan yeşillenmeye başlayan soğanları annelerimiz hemen saksıya diker zaten. Aslında soğan yeşillenmeye başladığında çok daha fazla acı olur bu nedenle dikmek de en doğrusudur.

Sarımsak; Süper besinlerden biri olan sarımsağın iyileştirmediği veya iyi gelmediği hastalık yok gibidir. Yararları saymakla bitmeyen sarımsağın tek olumsuz yani ise nahoş olan kokusudur. Bu süper besin de soğan gibi dikim ayı olan Ekim-Kasım veya Şubat-Nisan aylarında yeşillenmeye başlayacaktır. Yeşillenen sarımsağı hemen dikerseniz yaz kış salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Kereviz; Keskin kokusunu ve tadını çoğu kimse sevmese de çok yararlı sebzelerden biridir. Kökü ve saplarıyla vitamin deposu olan kereviz aynı zamanda en kolay yetişebilecek sebzelerdendir. Kök kısmını yaprak kısmı ile birlikte kesilip ekildiğinde yeniden yetişebilir.

Yerelması; Çok bilinmeyen ama çok yararlı bu sebze patatese benzemekle birlikte daha küçük yumrular halinde bulunur. Bu sebzenin de kabuklarını da çöpe atmak yerine toprağa ektiğinizde 1-2 hafta içinde size teşekkür etmek için topraktan kafasını çıkaracaktır:)


Marul; Her alışverişimizde mutlaka aldığımız ve salataların değişmez oyuncusu olan marulu da yeniden kolayca yetiştirebilirsiniz. Yapmanız gereken dip kısmından kesip suda köklenmesini beklemek ve ardından toprağa dikmektir.

Kıvırcık; marul gibi kolayca yetişebilir. Dip kısmından kesilip köklenmesini beklemeli ve ardından toprağa dikmelisiniz.
Pırasa; Zambakgiller familyasından olan pırasanın da dip kısımlarını suda bekleterek köklenmesini sağlayabilir böylelikle yeniden yetiştirebilirsiniz.

